Vulin: U BRIKS-u osećamo da smo među prijateljima

Beta pre 2 sata

Srbiju se nada da će za nju biti mesta u grupi država BRIKS, jer ta organizacija nudi slobodu bez zahteva za promenu političkog sistema ili priključivanje sankcijama, rekao je potpredsednik Vlade Aleksandar Vulin u intervjuu za rusku novinsku agenciju RIA Novosti."U BRIKS-u osećamo da smo među prijateljima. BRIKS je platforma koja nudi slobodu izbora. I jako je bitno za Srbiju da shvati da postoji takva alternativa. Po prvi put možemo da biramo. Ovo je jako bitno za nas. Mene vrlo zanima da naučim više o BRIKS-u i nadam se da će tu biti mesta i za Srbiju" rekao je Vulin.

"Mi očekujemo mnogo od samita BRIKS u Kazanju (koji se danas završava). Očekujemo nove predloge, nove ideje i nadamo se da ćemo videti šta je sledeći potez zemalja predvodnica BRIKS-a. Da li će to biti zajednička valuta, ili neka vrsta jačeg saveza? BRIKS je i dalje platforma, a ne ekonomski savez", dodao je on.

Vulin je rekao da Zapad vrši pritisak na Srbiju zbog odnosa Beograda i Moskve koji su "prijateljski i bratski" i istakao da je Beograd zadovoljan svojim takvim odnosom s Moskvom.

"Postoje pritisci na svaku aktovnost između Srbije i Rusije. Zapad nas uvek pritiska kada vidi da sa Rusijom imamo dobre odnose" rekao je on.

On je rekao da bi bilo neodgovorno da Srbija sada odustane od svog puta u EU, ali da on ne vidi budućnost Srbije u toj organizaciji.

"Mi smo mnogo investirali u evropski put. Bilo bi neodgovorno sa naše strane ako sada zaustavimo sav rad koji je bio usmeren na EU. Šta je urađeno, urađeno je. Ali BRIKS je veoma važan, jer postaje alternativa EU" rekao je Vulin.

"Lično, ja ne vidim budućnost Srbije u Evropskoj uniji, a takođe sam zabrinut i za budućnost te organizacije" dodao je Vulin.

Vulin je takođe rekao da Srbija neće uvesti sankcije Rusiji, uprkos pritiscima koji dolaze sa Zapada.

(Beta, 24.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »