Dačić na ministarskom forumu EU - Zapadni Balkan

Beta pre 2 sata

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas u Budvi sa komesarkom Evropske unije za unutrašnje poslove i migracije Ilvom Johanson o jačanju saradnje u oblasti borbe protiv iregularnih migracija i prekograničnog kriminala.

Kako je saopštio MUP Srbije, Dačić je sa evrokomesarkom razgovarao na marginama Ministarskog foruma Evropska unija - Zapadni Balkan u oblasti pravosuđa i unutrašnjih poslova.

Dačić istakao je značaj saradnje sa EU i "zahvalio na donacijama i kontinuiranoj podršci koja je ojačala kapacitete srpske policije u kontroli migracija i borbi protiv kriminala", ocenivši da "zajednički rad i saradnja srpske policije i pripadnika Fronteksa daju odlične rezultate u zaštiti granica, borbi protiv krijumčarenja i iregularnih migracija, ali i svih ostalih vidova kriminala".

Komesarka Johanson je naglasila da je "Srbija ključni partner EU u upravljanju migracionim tokovima na balkanskoj ruti, što je od posebnog značaja za stabilnost celog regiona".

Ona je pohvalila dosadašnju saradnju i izrazila spremnost EU da nastavi podršku Srbiji u jačanju kapaciteta za efikasno upravljanje migracijama i u borbi protiv kriminala.

Na sastanku su razmatrane i mogućnosti za unapređenje saradnje u oblastima vizne politike, readmisije i povratka migranata u zemlje porekla, uz naglasak na potrebu kontinuiranih reformi u oblasti vladavine prava koje će Srbiju dodatno približiti evropskim integracijama, navodi se u saopštenju.

(Beta, 28.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »