Извор: Данас/Култура архива вести 23.02.2017

45. Фест сутра отвара Моника Белучи

Данас 23.02.2017
Међународни филмски фестивал Фест почиње сутра у 19 сати у Сава центру пројекцијом филма “На млијечном путу” Емира Кустурице. Манифестацију ће званично отворити италијанска глумица Моника Белучи а то приликом биће… »

Прозни патос Александра Југовића

Данас 23.02.2017
Александар Југовић: Опсенари, Албатрос плус, Књига комерц, Београд, 2016. Млади српски књижевник Александар Југовић, који је већ стекао завидну афирмацију својом поезијом, романима и драмама, појавио се с новим романом… »

Филмови за сладокусце и посвећенике

Данас 23.02.2017
"Циљ нам је да се Фест у наредним годинама наметне као кључни регионални фестивал. Али на томе има још много да се ради", каже у разговору за Данас Младен Ђорђевић, редитељ и селектор Феста. Највећи домаћи филмски… »

"Последњи велики интелектуалац потонуле Југославије"

Данас 23.02.2017
У историјској ретроспекцији југословенства Предраг Матвејевић један од трагичних јунака. Његови покушају да се успостави дијалог о реалитету државе која је била у дубокој кризи нису успели. Тако је оценила синоћ историчарка… »

Филмски водич од 23. фебруара до 1. марта

Данас 23.02.2017
Лист Данас издваја за љубитеље филма шта се очекује у наредних седам дана на филмским платнима. Сваког четвртка доносимо нове препоруке. Легендарни плаћени убица Џон Вик присиљен је да прекине пензију јер његов бивши… »

Ликовно истраживање природе

Данас 22.02.2017
Изложба под називом "Предели и крошње", ужичког академског сликара Владана Терзића, отворена је у Градској галерији. Терзић, који успешно ствара већ четири и по деценије, представио се са више од седамдесет уља на… »

Петар Поповић добитник награде Фондације "Тања Петровић"

Данас 22.02.2017
Петар Пеца Поповић, новинар, рок критичар и публициста, овогодишњи је добитник награде за изузетан допринос афирмисању културе и уметности у медијима Фондације "Тања Петровић" која ће бити уручена у уторак, 28. фебруара… »

Напади против Оливера Фрљића у Пољској

Данас 22.02.2017
Пољски институт Ордо Иурис затражио је од Савета Европе да реагује на "подстицање мржње" у представи "Клетва" редитеља Оливера Фрљића која је у суботу премијерно изведена у Варшави, пишу пољски медији. Наведени институт… »