Извор: РТС/Балкан архива вести 22.04.2017

Вујановић: Црној Гори не треба референдум о чланству у НАТО

РТС 22.04.2017
Нема потребе да се због НАТО-а расписује референдум, изјавио је председник Црне Горе Филип Вујановић. Вујановић је подсетио да је пре четири године мислио да је референдум најбољи начин да се искаже воља градана о уласку… »

Комеморација у Јасеновцу у организацији САБАХ и СНВ

РТС 22.04.2017
У организацији Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске (САБАХ) и Српског народног већа (СНВ) у Јасеновцу је одржана прва од укупно три комеморације жртвама тамошњег усташког концентрационог логора. Ни ове… »

Додик: Косово остаје озбиљан проблем

РТС 22.04.2017
Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да запаљиве изјаве албанских лидера о могућем уједињењу Албаније и Косова и блага реакција међународне заједнице, само значе да Косово остаје озбиљан проблем. Додик је… »

БиХ у врху по одласку бораца у Исламску државу

РТС 22.04.2017
Према броју особа које су се прикључиле Исламској држави, у односу на општу популацију, Босна и Херцеговина се налази на седмом месту, подаци су Националног уреда за економска истраживања. Испред БиХ се, према броју људи… »

Мур: На нивоу БиХ нема политичке стабилности

РТС 22.04.2017
Шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Џонатан Мур изјавио је у Бијељини да је тужна чињеница да на нивоу БиХ више нема политичке стабилности, као и да у Савету министара и Председништву БиХ више нема консензуса нити компромиса. Према… »

Католичка црква у Хрватској против извођења Фрљићеве представе у Сплиту

РТС 22.04.2017
Увршћавање представе редитеља Оливера Фрљића "Наше насиље и ваше насиље" у репертоар фестивала хрватске драме Марулићеви дани у Сплиту, изазвало је низ критика конзервативних странака и појединаца, али и позиве на… »

Велики пожар у тржном центру у Мостару

РТС 22.04.2017
Пожар већих размера захватио је око 20 сати велики тржни центар "Бинго" у Врапчићима на улазу у Мостар. Нема повређених јер су купци и радници на време евакуисани. "Боримо се, тешка је ситуација. Чули смо и експлозије… »

Меморијална академија у Козарској Дубици

РТС 22.04.2017
У Козарској Дубици одржана је меморијална академија у помен на невине жртве Јасеновца и Доње Градине под називом "Свијете тихи". Тај догађај традиционално се организује уочи парастоса и помена за страдале жртве усташког… »

Румунија, откривено 111 миграната у камиону

РТС 22.04.2017
Румунска гранична полиција зауставила је 111 тражилаца азила скривених у задњем делу великог камиона, док су покушавали илегално да изађу из Румуније и наставе даље ка западној Европи. Како се наводи у саопштењу, група је… »

"Сећање на Јасеновац доминантно политичко, а не људско"

РТС 22.04.2017
Историчар Дејан Ристић каже за РТС да Јасеновац мора да постане место које окупља све оне који искрено жале за прецима који су страдали у систему логора смрти, али и да окупља све припаднике савремене генерације који имају… »