Извор: Слободна Европа/Балкан архива вести 06.05.2017

Грабар-Китаровић: Хрватска жели градити добросусједске односе са Србијом

Слободна Европа 06.05.2017
Хрватска предсједница Колинда Грабар-Китаровић поручила је данас да Хрватска жели градити добросусједске односе са Србијом и жели јој помоћи да што прије уђе у ЕУ. Она је истакла да притом ниједна држава не треба "глумити… »

У Јабланици више хиљада људи обиљежило 74. годишњицу Битке на Неретви

Слободна Европа 06.05.2017
Више хиљада људи окупило се данас у херцеговачком градићу Јабланица како би обиљежили 74 године од велике Битке на Неретви у којој су удружене њемачке, италијанске, усташке и четничке снаге безуспјешно покушале да… »

Београд: Протест 'Против дикататуре' убудуће периодично

Слободна Европа 06.05.2017
Неколико десетина учесника протеста "Против диктатуре" окупило се и вечерас испред Дома Народне скупштине у центру Београда како би се договорили о даљим корацима и наставку активности. Није било протестне шетње а договорено… »

Папа Фрањо критиковао 'мајку свих бомби'

Слободна Европа 06.05.2017
Папа Фрањо критиковао је данас што је америчка војска именовала највећу ненуклеарну експлозивну направу "мајком свих бомби", наводећи да ријеч "мајка" не треба користити када се говори о смртоносном оружју. Америчко војно… »

Шпанска служба спасила 651 мигранта на Средоземном мору

Слободна Европа 06.05.2017
Брод шпанске морнарице спасио је данас 651 мигранта на Средоземном мору, који су покушали да са сјевера Африке пређу у Европу, саопштило је Министарство одбране Шпаније. Шпански брод, који је учествовао у заједничкој… »

Велике демонстрације у Варшави против владајуће популистичке странке

Слободна Европа 06.05.2017
Хиљаде Пољака протестовале су данас у Варшави због политике владајуће популистичке странке Јарослава Качињског, коју су описали као напад на демократске темеље државе. Говорници на "Маршу слободе" рекли су да је влада… »

Туркисх Аирлинес позајмљује рачунаре путницима за САД

Слободна Европа 06.05.2017
Авио-компанија Туркисх Аирлинес почела је данас позајмљивати рачунаре путницима своје "бизнис класе" за Сједињене Државе у којима је од марта забрањено путницима да у ручном пртљагу доносе лаптопе и таблете. "Са овом новом… »

Релативно мирно у сигурним зонама у Сирији

Слободна Европа 06.05.2017
У великом делу Сирије данас је релативно мирно пошто је на снагу ступио споразум о успоставњу сигурних зона, мада је било спорадичних сукоба, према наводима државних медија и опозиционих активиста. Државни Сиријски централни… »

Хамас: Ханије нови главни вођа

Слободна Европа 06.05.2017
Палестински Хамас је данас потврдио да је бивши премијер те организације у појасу Газе Исмаил Ханије избран за највишег лидера те екстремистичке организације. Гласноговорник Хамаса Фавзи Бархум изјавио је да је Ханије изабран… »

Хановер: Велика операција уклањања бомбе из Другог свјетског рата

Слободна Европа 06.05.2017
Њемачке власти овај викенд изводе једну од највећих операција уклањања бомбе из Другога свјетског рата због чега ће 50.000 становника Хановера на сјеверозападу земље бити евакуирано из својих домова, преноси ФЕНА. Тринаест… »