Извор: Ал Јазеера/Свет архива вести 10.10.2017

Стургеон: Шкоти заслужују још један референдум о независности

Ал Јазеера 10.10.2017
Шкотска премијерка каже да излазак Велике Британије из Европске уније поново јача могућност за шкотску независност од Уједињеног Краљевства. Шкотска премијерка Ницола Стургеон поручила је својој Шкотској националној… »

Калифорнија: У пожарима нестало 200 људи

Ал Јазеера 10.10.2017
У пожарима је погинуло најмање 13 људи, преноси Ассоциатед Пресс. Област у винској регији Калифорније објавила је да је пријављен нестанак двјестотињак људи, док се чланови породица и пријатељи боре да пронађу… »

Пентагону Турска остаје близак савезник у НАТО-у

Ал Јазеера 10.10.2017
Иако су САД и Турска узајамно обуставиле издавање виза, Пентагон поручује да се ништа не мијења у међусобним односима. Гласноговорник Пентагона Роберт Маннинг, коментирајући посљедња догађања у односима између САД-а и… »

Видео: Убијени десеци бораца ИСИЛ-а који су се скривали

Ал Јазеера 10.10.2017
Најмање 40 бораца оружане групе Исламска држава Ирак и Левант убијено је у акцијама које ирачке снаге проводе на подручју округа Хавије у покрајини Киркук. Најмање 40 бораца оружане групе Исламска држава Ирак и Левант… »

Не жели само Каталонија независност и аутономију у ЕУ

Ал Јазеера 10.10.2017
Богате сјеверне италијанске регије Ломбардија и Венеција ће 22. октобра на референдуму гласати о већој аутономији. Каталонија није једина регија у Европској унији која тражи већу аутономију или чак независност од централних… »

Русија: САД се претвара да се бори против ИСИЛ-а

Ал Јазеера 10.10.2017
Русија је оптужила САД да се само претвара да се бори против ИСИЛ-а како би успорио напредовање савезника Русије. Русија је оптужила Сједињене Америчке Државе да се само "претварају да се боре против терористичке… »

Трумп укида Обамине мјере за заштиту климе

Ал Јазеера 10.10.2017
Овим ће Трумп испунити обећање из кампање о обнови америчке рударске индустрије, које осуђују борци за очување околине. Администрација америчког предсједника Доналда Трумпа укинут ће кључну мјеру бившег предсједника… »

Узнемирујући снимак: Полиција убила човјека подигнутих руку

Ал Јазеера 10.10.2017
Неколико секунди прије смртоносног рањавања човјек се појављује на вратима свог апартмана подигнутих руку. Нови снимак полицијског убиства Рубена Галинда у америчком граду Цхарлоттеу из септембра ове године открива како… »