Извор: Спутник/Друштво архива вести 11.10.2017

Кинески план Б за Европу: Ако неће Брисел, хоће Борча

Спутник 11.10.2017
Није дуго ЕУ чекала на кинески одговор. На рампу Брисела за кинеске инвестиције у стратешким секторима ЕУ узвраћено је договором о изградњи индустријско-технолошког парка у Борчи по узору на онај у Суџоу, једног од… »

Ко би рекô чуда да се десе: Шоу дипломатија осваја свет

Спутник 11.10.2017
Дачић није први министар спољних послова који је увео неформално понашање у дипломатску праксу. Када је, почетком двехиљадитих отишао у посету Кини, тадашњи југословенски председник Војислав Коштуница дочекан је песмом… »

Ово је „гробље“ људске среће и модерних бракова

Спутник 11.10.2017
Професор социјалне психологије на Универзитету Нортвестерн у САД Ели Финкел истраживао је модерне везе и закључио је да већина данашњих бракова пропада због превеликих очекивања. „Главна промена која се догодила у односу… »

Судбини човечанства прети финансијски цунами

Спутник 11.10.2017
Док бројне државе света штампају новац без покрића, Волстрит смишља нове механизме задуживања да тај балон од сапунице не пукне и не изазове огромну глобалну финансијску кризу, тврди у својој књизи финансијски експерт и… »

Северна Кореја је прошлост: Све очи опет упрте у Блиски исток, чека се 15. октобар

Спутник 11.10.2017
Трампова администрација до недеље 15. октобра мора пред Конгресом да потврди да ли сматра да Техеран поштује споразум по којем је Иран свој програм обогаћивања уранијума ставио под међународну контролу у замену за постепено… »

Имате ли ових пет мана? Оне су знак високе интелигенције

Спутник 11.10.2017
Јако паметни људи превише времена проводе у анализирању, из чега произлази и брига, и под сталним су притиском да оправдају свој статус. Висока интелигенција свакако је предност, али није кључ за лакши, једноставнији… »

Паника у Савету Европе: На челу Скупштине није више русофоб

Спутник 11.10.2017
Нова шефица Парламентарне скупштине Савета Европе (ПС СЕ) је Кипранка Стела Киријакидес, која је у трци за то место убедљиво победила Литванца Емануелиса Зингериса, иначе русофоба који је своју кампању базирао на борби… »

Турски бизнисмен поклонио 200 бицикала Новом Пазару

Спутник 11.10.2017
Бизнисмен из Турске Салих Салкан Хаџифејзовић поклонио је 200 бицикала Новом Пазару, који су посетили председници Србије и Турске Александар Вучић и Реџеп Тајип Ердоган. Хаџифејзовић, пореклом из Рашке области и члан… »

Није фантастика: Телефони ће „отпустити“ банкаре, а храну ће да купују — фрижидери

Спутник 11.10.2017
Дигитални начин плаћања је главни узрок зашто ће све већи број службеника постати вишак у банкама. И у неким банкама код нас у последње две године је тај вишак износио око хиљаду службеника. Према подацима британског… »

Дешифрован 3200 године стар натпис о инвазији мистериозних морепловаца

Спутник 11.10.2017
Тим швајцарских и холандских археолога, који је дешифровао натпис на каменој плочи старој 3200 година, сматра да је решио „једну од највећих археолошких загонетки Медитерана“. Фриз дугачак 29 метара, који је 1878… »