Извор: Пешчаник/Друштво архива вести 08.12.2018

Пилићари

Пешчаник 08.12.2018
Мањкав је то тим који стоји иза председнице владе Ане Брнабић. Да је реч о солидном тиму, он не би њене изјаве изнова прегледао пошто су оне једном већ дате и направиле штету. Прави тим би убедљиво објаснио Брнабић да… »

Повратак ланголирса

Пешчаник 08.12.2018
Шта се дешава са нишким аеродромом? Уместо објашњења, довољно је погледати сцену из већ заборављеног ТВ филма, „Ланголирс“, снимљеног по истоименој новели Стивена Кинга. У овој серији, група путника чији је авион на… »

Иубилеј – Нападају нас због сурадње

Пешчаник 08.12.2018
Генерална и доминантна перцепција Југославије на Косову везана је уз концепте репресије и терора. Кад већина људи каже Југославија, они мисле на Србију. Поред тога, постоји и тенденција брисања чињенице да је Косово уопће… »

Схкелзен Малиqи – интервју

Пешчаник 08.12.2018
О распаду Југославије исписано је на стотине радова, докторских дисертација, књига, есеја. Већини је заједничко то што сматрају да је распад почео на Косову где се све и завршило након рата и бомбардовања Србије. Једна… »

Мурат Çеликкан – интервиев

Пешчаник 08.12.2018
<спан стиле="дисплаи: инлине-блоцк; видтх: 0пкс; оверфлов: хидден; лине-хеигхт: 0;" дата-мце-типе="боокмарк" цласс="мце_СЕЛРЕС_старт"></спан> Разговор са турским активистом Муратом Çеликканом који се већ 30 година бави… »

Забрањен улаз Наташи Кандић

Пешчаник 08.12.2018
Наташа Кандић, директорица Фонда за хуманитарно право из Београда и заговорница Иницијативе за РЕКОМ, у више је наврата током задњих мјесеци тражила службени састанак с предсједницом Републике Хрватске Колиндом Грабар… »

Дјеца на чекању

Пешчаник 08.12.2018
Свакако није лако бити дијете. Ни када су ти родитељи цоол и брижни, а камоли ако те тертирају као мали комад намјештаја што га, већ према жељи и расположењу, могу премјештати овамо, тамо, или још горе ту и тамо шутати… »

Иубилеј – Простор за слободнији живот

Пешчаник 08.12.2018
Прва Југославија која је касније називана ‘тамница народа’, поздрављена је 1918. као најбоље рјешење и тада је сигурно била боља опција од Аустро-угарске. У нешто више од два десетљећа постојања монархије у чијој су… »