Извор: Ал Јазеера/Свет архива вести 28.03.2019

Дамаск: Сиријске снаге одбиле израелски зрачни напад

Ал Јазеера 28.03.2019
Сиријске снаге одбиле су израелски зрачни напад недалеко од Халепа, на сјеверу земље, јавила је званична сиријска агенција Сана. Сиријске снаге одбиле су израелски зрачни напад недалеко од Халепа, на сјеверу земље, јавила је… »

У паду војног хеликоптера погинуло 13 особа

Ал Јазеера 28.03.2019
Хеликоптер се срушио током вјежбе специјалних снага у Жалагашком рајону на југу земље, источно од Аралског језера. У паду војног хеликоптера у Казахстану погинуло је свих 13 путника, саопћили су званичници те земље… »

Дјеца с аутизмом уз помоћ Гооглеових наочала могу разумјети изразе лица

Ал Јазеера 28.03.2019
Систем назван Супермоћне наочале помаже дјеци с аутизмом да открију шта се догађа с људима око њих. Дјеца с аутизмом могу лакше разумјети изразе лица и сналазити се у друштвеним интеракцијама уз помоћ Гооглеових наочала… »

Извјеститељица УН-а тражи да Саудијци отворе суђење за Кхасхоггијево убиство

Ал Јазеера 28.03.2019
Тајна саслушања 11 осумњичених за убиство испод су међународних стандарда, упозорила је Агнес Цалламард. Тајна саслушања 11 осумњичених за убиство саудијског новинара Јамала Кхасхоггија испод су међународних стандарда и… »

Нетаниаху спреман на велику операцију у Гази

Ал Јазеера 28.03.2019
Становници Газе позвани су да у великом броју изађу на протесте у суботу, што се сматра високоризичним догађајем. Израелски премијер Бењамин Нетаниаху упозорио је да је његова земља спремна на војну операцију "великих… »

Саудијска Арабија привремено на слободу пустила три активисткиње

Ал Јазеера 28.03.2019
Ослобађање је услиједило након саслушања у процесу којем инострани новинари и дипломате нису имали приступ. Саудијска Арабија привремено је ослободила три женске активисткиње које су у притвору провеле готово годину… »

Министар поднио оставку због оптужби на рачун партнерке

Ал Јазеера 28.03.2019
Норвешки министар правде поднио оставку након што је његова партнерка приведена ради истраге. Норвешки министар правде Тор Миккел Вара поднио је оставку након што је његова партнерка оптужена за више недозвољених радњи… »

У посљедњим нападима на Газу причињена штета од два милиона долара

Ал Јазеера 28.03.2019
За поновну изградњу мјеста оштећених у различитим нападима у Гази потребно је 140 милиона долара. У израелским нападима на Појас Газе, изведеним прије неколико дана, причињена је материјална штета од два милиона долара… »

УАЕ: Арапске државе морају бити отвореније према Израелу

Ал Јазеера 28.03.2019
Шеф емиратске дипломатије сматра погрешном арапску одлуку да не постоје формални односи и контакти са Израелом. Високопозиционирани званичник Уједињених Арапских Емирата казао је како су арапске државе направиле „веома… »

Кремљ одбацио Трумпов позив Русији

Ал Јазеера 28.03.2019
Русија тврди да су потези Москве у Венецуели законити и договорени с тамошњом легитимном владом. Кремљ је у четвртак одбацио позив САД-а и предсједника Доналда Трумпа да Русија повуче своје снаге из Венецуеле, нагласивши да… »