BBC vesti na srpskom

Спорт и допинг: Русија суспендована са највећих такмичења на четири године

Репрезентације Русије неће учествовати на Олимпијади и Мундијалу, али ће поједини такмичари моћи да наступе под неутралном заставом.

BBC News 09.12.2019
zastava rusije i oi
Гетти Имагес
Без Русије у Токију

Русија је добила четворогодишњу забрану учешћа на највећим спортским догађајима, наводе из Светске антидопинг агенције.

То значи да тимови под руском заставом неће учествовати на такмичењима попут Олимпијских игара у Токију 2020. године и Светском фудбалском првенству 2022. у Катару.

Спортисти који могу да обезбеде доказ да су позитивно прошли антидопинг тест - односно да нису учествовали у допинг скандалу - моћи ће да се такмиче под неутралном заставом.

Извршни комитет Светске антидопинг агенције донео је једногласну одлуку на састанку у Швајцарској.

Светска антидопинг агенција је саопштила да руска Антидопинг агенција (Русада) има 21 дан за подношење жалбе о којој ће одлучивати Суд за спортску арбитражу.

Одлука је донесена након што је проглашено да је (Русада) била недоследна и манипулисала лабораторијским подацима који су у јануару 2019. предати истражитељима.

Русада је била у обавези да Светској антидопинг агенцији преда податке као услов повратка 2018. године након трогодишње суспензије због великог допинг скандала који је спонзорисала држава.

Заменица председника Светске антидопинг агенције, Линда Хелеланд рекла је да забрана „није довољна&qуот;.

„Желела сам санкције које не могу да буду ублажене&qуот;, рекла је. „Спортистима који се нису допинговали дугујемо да санкције буду спроведе што је могуће јаче&qуот;.

Укупно 168 руских спортиста такмичило се под неутралном заставом на Зимским олимпијским играма 2018, након што је репрезентацији те земље забрањено учешће након ЗОИ 2014. године у Сочију.

Руски спортисти освојили су 33 медаље у Сочију, од чега 13 златних.

Русији је забрањено да се такмичи као нација у атлетици од 2015. године.

Упркос забрани, Русија ће моћи да се такмичи на Европском првенству 2020. године - чији је један од градова домаћина Санкт Петербург - будући да УЕФА није дефинисана као „организатор главних догађаја&qуот; у погледу одлука о кршењу антидопинга.

Како смо дошли до ове ситуације?

Русада је најпре у новембру 2015. године проглашена ненадлежном након што је објављен извештај професора Ричарда Мекларена о распрострањеној корупцији и својеврсном допинг програму у атлетици који спонзорише руска држава.

Након тог извештаја Светске антидопинг агенције, уследио је нови у јулу 2016, у којем се каже да је поменути државни програм допинга трајао већ четири године у тренутку када је откривен, а коришћен је за већину зимских и летњих олимпијских спортова.

У 2018. Светска антидопинг агенција вратила је надлежности Русади након што је руско тело пристало да објави податке из московске лабораторије за период од јануара 2012. до августа 2015. године.

Ипак, позитивни налази који су постојали у извештају добијеном захваљујући узбуњивачу 2017, нису постојали у документу који је објављен пре две године. Због тога је отворена нова истрага.

Комисија за жалбе Вада препоручила је пакет мера заснован на форензичкој анализи недоследности у подацима које је доставила Русада.

Као дао казне, Русија неће моћи да организује, нити да се у будућности кандидује за организацију највећих спортских догађаја у следеће четири године.

Какве су реакције?

Никол Сепстед, извршна директора Антидопинг агенције Уједињеног Краљевства, рекла је да је одлука Вада била једини могући исход.

Ипак, Тревис Тигарт, извршни директор Антидопинг агенције САД, каже да за „чисте&qуот; спортисте одлука да се појединачним такмичарима из Русије дозволи учешће под неутралним обележјима, „представља озбиљан ударац&qуот;.

„Сви који вреднују спорт требало би да буду револтирани одлуком овог уништеног система који треба да се реформише&qуот;, казао је Тигарт.

Он је подсетио да је Вада прошле године обећала да ће, ако Русија опет не испоштује договорено, изрећи жестоке казне.

„Али сада опет креће иста прича. Вада каже једно, а уради нешто сасвим другачије&qуот;.

Први човек америчке антидопинг агенције тврди да се ради о корупцији у Русији на свим нивоима спорта.

„Руски спорт је ставио новац испред здравља спортиста, њихових снова и олимпијских начела&qуот;.

„Сада чисте такмичаре, навијаче и спонзоре чека још један 'дан мрмота' у случају корупције у руском спорту&qуот;.


Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на ббцнасрпском@ббц.цо.ук

(ББЦ Невс, 12.09.2019)

BBC News

Повезане вести »

Кључне речи

Коментари

Спорт, најновије вести »