StartIt

365 dana unazad — šta je obeležilo domaću IT scenu u 2019. godini?

StartIt 26.12.2019
Otvorili smo kalendar, prošetali kroz naslove iz ove godine i zaokružili priču o najvažnijim pojavama u srpskom IT-u u prethodnih 12 meseci. Kada smo premotali film unazad i sagledali godinu koja se bliži kraju, iskristalisalo se pet tema koje su je… »

Koji uslovi i dokazi su potrebni za ostvarivanje prava na poresko oslobođenje poslodavaca koji su zaposlenima dali akcije

StartIt 23.12.2019
Društva koja obavljaju IT delatnost u početku nisu u mogućnosti da motivišu zaposlene visokim primanjima, pa se zaposlenima omogućava da dobiju sopstvene udele besplatno ili po povlašćenoj ceni. Praksa u ekonomski razvijenim zemljama je pokazala da… »

Globalna zarada industrije video-igara 148 milijardi dolara — pokazuje istraživanje Games Industry-a

StartIt 20.12.2019
Rezultati obuhvataju analizu globalnog tržišta, zastupljenost igara u medijima i na društvenim mrežama, kao i detaljan prikaz industrije mobilnih video-igara. Nedavno je objavljeno istraživanje domaće gejming scene koje je napravila Asocijacija… »

Frilenserima koji rade za inostrane klijente regulisan status — mogu da uplaćuju doprinose i da im teče radni staž

StartIt 19.12.2019
U Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju unete izmene koje su stupile na snagu 15. decembra. Frilenseri su od 15. decembra zvanično prepoznati od strane jednog zakona republike Srbije. Naime, u član 12 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju… »

Pet pitanja za preduzetnika #10: Vladimir Mastilović

StartIt 18.12.2019
Iako bi činjenica da se 3lateral nedavno priključio Epic Games-u u poslovnom smislu mogla da bude viđena kao završetak preduzetničkog puta i početak jednog više korporativnog puta, Vladimir ga ipak vidi kao novo poglavlje baš u preduzetništvu… »

Kako globalni startapi koriste tehnologiju da pomognu parovima koji žele da dobiju bebu

StartIt 14.12.2019
Svaki šesti par ima problema da zatrudni tokom godinu dana pokušavanja, a nekoliko startapa koji rešavaju ove probleme su nedavno dobili velike investicije. Na leto ove godine dogodile su se dve velike investicije u startape koji uz pomoć tehnologije… »

PISA i želja da porastem — ili kako su rezultati PISA testiranja povezani sa visokim obrazovanjem?

StartIt 13.12.2019
Autorka teksta je dr Zorana Lužanin, redovna profesorka Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu. Članak prenosimo sa sajta Opservatorija društvenih inovacija. Prošle nedelje objavljeni su rezultati PISA istraživanja za 2018. godinu. Pravih… »

Ruski Playrix otvara studio u Novom Sadu, Eipix postaje njegov deo

StartIt 10.12.2019
Novosadski Playrix-ov tim će raditi na samostalnim projektima, a ne samo na segmentima poznatnih igara. Novosadski Eipix postaje deo ruskog studija za razvoj free-to-play mobilnih igara, Playrix-a. Kako se navodi u saopštenju, Playrix je objavio ulazak… »

Radim u Srbiji, a fakturišem sa svoje inostrane kompanije — koji su poreski rizici?

StartIt 09.12.2019
Usled najavljenih promena u poreskog tretmana angažovanja preduzetnika, suočeni sa povećanjem poreskog opterećenja, mnogi programeri sada razmatraju na koji način da izbegnu klasičan radni odnos. O troškovima prebacivanja preduzetnika u radni odnos… »

Usvojene izmene Zakona o porezu na dohodak građana

StartIt 06.12.2019
Kao što je ranije najavljeno, početak primene Testa samostalnosti odložen je za 1. mart 2020. godine, dok će planirane olakšice biti dostupne od samog početka naredne godine. Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o porezu na dohodak građana i… »