Talas

„Orkestrirana litanija laži“ – Smrt na Maunt Erebusu i put u ropstvo (3)

Talas pre 1 dan
Treći deo naučnopopularnog eseja “Smrt na Maunt Erebusu i put u ropstvo” autora Milana Ćirkovića, drugi deo možete pročitati ovde. Sedamnaest meseci nakon nesreće, 27. aprila 1981. godine, sudija Maon je objavio izveštaj Kraljevske komisije… »

Srbija i strani kapital – novi specijalizovani serijal od juna na Talasu

Talas pre 2 dana
Zadovoljstvo nam je da vas obavestimo da ćemo početkom juna lansirati naš novi specijalizovani serijal Srbija i strani kapital. Ovaj serijal tekstova i podcast epizoda imaće za cilj da ponudi dublji uvid po pitanju uloge stranih investicija i… »

Srbija u vrtlogu viralne autokratizacije

Talas pre 2 dana
Tekst je prvobitno objavljen u aprilu u posebnoj sekciji Prijatelji Talasa. Najnoviji indeksi podsećaju na rang Srbije na brojnim međunarodnim listama, ali i na zabrinjavajuće trendove u kojima naša zemlja nepogrešivo učestvuje i koje je neophodno… »

Šta su monopoli i zašto nam je potrebna konkurencija?

Talas pre 2 dana
Uprkos uvreženom mišljenju, najveći broj monopola ne nastaje udruživanjem velikih kompanija, sa namerom da ograniče konkurenciju i postanu monopolisti. Monopoli su situacije u kojoj samo jedna kompanija proizvodi ili prodaje neku robu ili uslugu. Ovo… »

Da li je Srbija i dalje demokratija?

Talas pre 3 dana
*Tekst je deo autorskog serijala „Nova demokratska realnost – Srbija kao hibridni režim“ U uvodnom tekstu ovog serijala, pomenuli smo da je većina relevantnih indeksa koji ocenjuju kvalitet demokratije poslednjih godina prestala Srbiju da… »

Operacija prikrivanja – Smrt na Maunt Erebusu i put u ropstvo (2)

Talas pre 3 dana
Drugi deo naučnopopularnog eseja “Smrt na Maunt Erebusu i put u ropstvo” autora Milana Ćirkovića, prvi deo možete pročitati ovde. U martu 1980. godine, objavljen je izveštaj interne istrage koju je, prema uobičajenoj proceduri, uradio glavni… »

Kako do kulturne rasprave na internetu – sve o aplikaciji Polemix

Talas pre 4 dana
Koncept je jednostavan, imate do 30 sekundi da obrazložite svoj stav, a drugi korisnici mogu da vas podrže ukoliko ste ih ubedili. Da li biste u videu od 30 sekundi mogli da objasnite zašto će Kina pobediti u drugom izdanju Hladnog rata sa Amerikom… »

Jedna planina, jedna katastrofa – Smrt na Maunt Erebusu i put u ropstvo (1)

Talas pre 5 dana
Prvi deo naučnopopularnog eseja “Smrt na Maunt Erebusu i put u ropstvo” autora Milana Ćirkovića Za uspešnu tehnologiju, stvarnost mora biti važnija od odnosa sa javnošću, jer se priroda ne da obmanuti. Ričard Fajnmen, Manjinski izveštaj Niko… »

Podvođenje i seksualno zlostavljanje maloletnih – zašto okrećemo glavu?

Talas pre 5 dana
Dok vlast poziva da sačekamo reagovanje i odgovor nadležnih institucija, sistemska zaštita žrtava maltene i da ne postoji. Više od 15 godina u medijima se periodično pojavljuje tema podvođenja maloletnih lica i posredovanja u vršenju prostitucije… »

Kako je knez Miloš postao autokrata?

Talas pre 6 dana
Borba protiv Turaka bilo je njegovo sredstvo samo kada je to bilo neophodno, a za sve ostalo pobrinula se diplomatija. Teško je jasno reći kakav status knez Miloš Obrenović danas ima u srpskom narodu. Pripisuju mu se zasluge za prve korake u… »

Talas, najnovije vesti »