Talas

Zašto u novinarstvu nema naših i njihovih

Talas pre 1 dan
A činjenica je zapravo prosta, kritički se pisati može i mora o svima kada za to postoji razlog, bez obzira na to da li pripadaju “našima” ili “njihovima” zato što u novinarstvu ne sme da bude “naših” i “njihovih”, već samo javni… »

Susret sa “Bajkom” Dobrice Ćosića

Talas pre 2 dana
Pisana u vreme formiranja Ćosića kao disidenta, Bajka pruža veoma pesimističan pogled na ljudsku budućnost iz perspektive razočaranog idealiste. Kada je savetnica američkog predsednika Kelien Konvej u januaru 2017. godine izjavila da raspolaže… »

Pouke crnogorskih izbora za opoziciju u Srbiji

Talas pre 2 dana
Ključna stvar koja razlikuje srpsku od doskorašnje opozicije u Crnoj Gori je da je opozicija u Srbiji slaba. Što pre se opozicioni lideri i glasači suoče sa ovom činjenicom to će i proces njene regeneracije moći brže da krene. Uoči formiranja… »

TALASNA DUŽINA #54 Andrej Žikić – Artez – umetnost murala

Talas pre 2 dana
Koji su ključni motivi i simboli u Artezovim muralima? Šta je uticalo na formiranje njegovog umetničkog stila? Kakav je odnos ljudi prema umetnosti murala u različitim delovima sveta: od Brazila i Južne Amerike, preko Norveške i Evrope do Gruzije i… »

Rodno izbalansirana zabluda – o ženskoj kvoti u novoj Vladi

Talas pre 2 dana
Kad jedna od metrika rodne jednakosti (zastupljenost žena u političkom životu) postane cilj, onda je bez greške u pitanju pogrešna metrika. Dočekali smo još jednu Vladu i još jedan saziv Skupštine, a pitanje koje se u nekom trenutku gotovo uvek… »

Nedodirljivi i promenljivi – novi ministri i Vlada

Talas pre 3 dana
I pored najava da će biti promena i da oni koji nisu radili dobro neće više biti ministri (iako ne postoji oblast za koju Vučić ne tvrdi da je u boljem stanju nego pre 2012. godine), pokazalo se da su upravo oni sa najviše afera iza sebe – jedini… »

Šta smo zapravo odabrali 2000? Odgovor na tekst Petra Čekerevca

Talas pre 4 dana
Ovakva politika ne može čak ni da se okarakteriše kao neuspela socijaldemokratska politika. Da bi nešto bilo neuspešno, mora postojati namera da određenu stvar ostvarite pa da na tom putu omanete. Srpski političari nikada nisu imali tu nameru… »

Kad utihne bes – o abortusu u Poljskoj

Talas pre 4 dana
Kad utihne bes i pobedi moral, da li ćemo i dalje ignorisati činjenicu da je veća sramota i (šatro) veći luksuz imati bezbedan seks nego nebezbedan abortus? Pre nekoliko dana, Ustavni sud Poljske proglasio je neustavnim član zakona koji se tiče… »

Većinski sistem je nada za kraj partokratije – odgovor Dušanu Vučićeviću

Talas pre 4 dana
Poštovani kolega Vučićević je u kritici mog članka prvo opisao glavne nedostatke većinskog izbornog sistema, a zatim objasnio zašto inicijativa za njegovu promenu ne bi uspela. To su dva različita pitanja. Prvo o šansama inicijative. Moj predlog… »

Geneza i trendovi ekstremne desnice u današnjoj Srbiji

Talas pre 4 dana
O srpskoj ekstremnoj desnici i promenama u njenom političkom ponašanju razgovarali smo sa Markom Milosavljevićem (Inicijativa mladih za ljudska prava), Sofijom Todorović (BIRN) i profesorom Zoranom Pavlovićem (Filozofski fakultet u Beogradu). Oni su… »

Talas, najnovije vesti »