Al Jazeera, najnovije vesti

Emisije u Kini veće nego u svim razvijenim zemljama zajedno

Al Jazeera pre 8 sati
Kina izbacuje više stakleničkih plinova nego sve razvijene zemlje zajedno, pokazalo je novo istraživanje grupe Rhodium. Kina trenutno ima više stakleničkih plinova nego sve razvijene svjetske države zajedno, pokazalo je novo istraživanje grupe… »

SAD: Vrata NATO-a otvorena svima koji ispune uvjete

Al Jazeera pre 8 sati
Komentari Bidenove administracije dolaze u vrijeme kada Ukrajina traži ubrzani ulazak u Alijansu. Administracija predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joa Bidena nastoji držati vrata Sjevernoatlanske alijanse (NATO) otvorenima svim državama koje… »

Povučeni britanski i francuski brodovi kod Jerseyja

Al Jazeera pre 8 sati
Ranije su Francuska i Velika Britanija rasporedile patrolna plovila u vodama otoka Jersey u La Mancheu. Velika Britanija i Francuska povukle su u četvrtak brodove iz voda kod otoka Jersey u La Mancheu nakon spora oko ribarenja, prenosi agencija Hina… »

Laureus za Nadala i Osaku i minhenski Bayern

Al Jazeera pre 8 sati
Billie Jean King dobila nagradu za životno djelo sa posebnim naglaskom na njen angažman u borbi za rodnu ravnopravnost. Španski teniser Rafael Nadal i japanska teniserka Naomi Osaka dobitnici su pojedinačnih nagrada Laureus za 2021. godinu, prenose… »

Počeli diplomatski pregovori Egipta i Turske

Al Jazeera pre 10 sati
Tokom dva dana razgovora u Kairu delegacije su razmatrale mnoga bilateralna i regionalna pitanja. Egipat i Turska potvrdili su u četvrtak kako su vodili otvorene i detaljne razgovore o bilateralnim i regionalnim pitanjima u namjeri da obnove svoje… »

Rio de Janeiro: Najmanje 25 poginulih u policijskoj operaciji

Al Jazeera pre 11 sati
Među žrtvama su 24 ‘sumnjivca’ i jedan policajac, nekoliko policajaca i civila je ranjeno. Najmanje 25 osoba, uključujući jednog policajca, ubijeno je u četvrtak u pucnjavi u Rio de Janeiru, prenose lokalni mediji na koje se poziva agencija Hina… »

Kolonizacija svemira: Koliki je značaj proizvodnje kisika na Marsu?

Al Jazeera pre 11 sati
Kisik nije samo nužan za disanje astronauta, nego i sačinjava bitan sastojak raketnog goriva. Američka svemirska agencija NASA u posljednje vrijeme gotovo svakodnevno ispisuje stranice historijskih knjiga uspjesima aktuelne misije na Marsu, pa je tako… »

Dokazane rezerve velikih naftaša bit će iscrpljene za 15 godina

Al Jazeera pre 11 sati
Obim novootkrivenih nalazišta u svijetu iznosio je u prvom kvartalu ove godine 1,2 milijarde barela ekvivalenta nafte, što je najmanje u posljednjih sedam godina. Dokazane rezerve nafte i gasa velikih naftnih kompanija troše se alarmantno brzo i… »

COVID-19: Od danas dva sata kraći policijski sat u FBiH

Al Jazeera pre 12 sati
Do sada je policijski sat na području entiteta Federacija BiH trajao od 21,00 do 5,00 ujutro. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas je prihvatila prijedlog Kriznog štaba i skratila trajanje policijskog sata koji će od danas trajati od 23 do 5 sati… »

Borrell: Nejasno je blaga riječ za ponašanje Rusije

Al Jazeera pre 12 sati
Iz Brisela su najavili da će Vijeće Evropske unije u ponedeljak razmotriti ‘jedinstven i najefikasniji’ odgovor Mopskvi zbog akcija posljednjih mjeseci. Šef diplomatije Evropske unije Josep Borrell izjavio je u četvrtak da su šefovi diplomatija… »

Vesti dana »