Đoković srećan zbog fenomenalnih rezultata

Beta 31.01.2016

Prvi teniser sveta Novak Djoković izjavio je danas da je počastvovan što se nalazi medju velikanima svetskog tenisa i što se sa šest trofeja na Otvorenom prvenstvu Australije izjednačio sa legendarnim Rojem Emersonom.

Djoković je danas osvojio svoj šesti trofej na Australijan openu pošto je u tri seta, 6:1, 7:5, 7:6, pobedio drugog igrača sveta Britanca Endija Marija i po broju trofeja u Melburnu izjednačio se sa Emersonom.

"Endi je veliki šampion, sjajna osoba i vrlo predana ovom sportu. Siguran sam da ćemo budućnosti imati još prilika da se borimo za ovaj trofej. Zahvalan sam mom timu, svaki put kada igramo grend slem jedinstven je osećaj, uslovi, svi moramo da dišemo kao jedan i svaki dan da radimo sa ciljem. Tri nedelje smo ovde i nadali smo se da ćemo podići trofej. Izuzetno sam počastovan što me pominju pored velikih imena ovog sporta. Ovo je velika privilegija, da izjednačim rekord Emersona od šest titula u Melburnu, jednog od najboljih igrača koji su igrali", rekao je Djoković posle dodele trofeja.

Prvi igrač sveta je tako osvojio svoj 11. grend sem trofej i izjednačio se sa Bjornom Borgom i Rodom Lejverom. On je u Melburnu igrao u šest finala i svaki put je pobedio.

Djoković je pohvalio organizaciju prvog grend slem turnira u sezoni, rekavši da Australijan open sa pravom nazivaju "srećni" slem, ali je i poželeo sreću Mariju, čija supruga bi uskoro trebalo da se porodi.

"Nadam se da će sve biti u redu na porodjaju i da ćete iskusiti neverovatan osećaj, kao što se desilo mojoj supruzi i meni", rekao je on.

Djoković je naveo da je dobro počeo današnji meč, kao u polufinalu protiv Rodžera Federera i da nije mnogo grešio.

"Bio sam veoma agresivan i igrao onako kako sam želeo da igram protiv Endija, savršeno sam sproveo plan set i po. U drugom sam napravio brejk, imao sam mnogo vremena pošto mi je dozvolio da preuzmem kontrolu u razmeni udaraca. Onda je on počeo bolje da servira i vratio se u meč. Drugi set je odlučilo nekoliko poena, kao i treći. Možda sam mogao bolje da uradim kod servisa, kada sam u oba seta imao po brejk prednosti, ali čestitam mu na borbenosti i tome što je pokazao zbog čega je jedan od najboljih na svetu", rekao je Djoković na konferenciji za novinare.

"Terao me je da radim, bilo je mnogo razmene udaraca. Obojica smo teško disali na kraju drugog i u trećem setu. Ali, to se očekivalo. Znao sam da ću morati da budem strpljiv i da gradim poen. Pokušavao sam prvi da preuzmem inicijativu i da budem agresivniji. To nije uvek bilo moguće, pošto bi on promenio taktiku i igrao bolje u trećem, ali u važnim poenima sam uspevao da pronadjem način", dodao je on.

Djoković je naveo da je svaka grend slem titula značajna, posebno današnja, pošto se izjednačio sa Emersonom po broju trofeja u Melburnu.

"Ne mogu da lažem i kažem da nisam razmišljao o tome. Naravno da mi je to bilo u glavi. Znao sam da imam šansu da napravim istoriju. To je bila velika motivacija da odigram najbolje što mogu. Pokušao sam da ne mislim mnogo o tome, ali to je bio cilj", dodao je prvi teniser sveta.

Upitan da li mora da se uštine, pošto je osvojio 11 grend slem titula, Djoković je ponovio da je ostvario fenomenalan rezultat.

"Vidim da svi drže čaše šampanjca ovde. Ovo je veoma formalna konferencija za medije, svi su nasmejani kada je šampanjac u blizini", rekao je on kroz smeh.

"Ovo je velika čast, ništa ne uzimam zdravo za gotovo, čak i ako sam osvojio poslednja četiri od pet grend slem turnira. Ovo je fenomenalno, ponosan sam, kao i moj tm. Naporno smo radili da bismo došli dovde i trebalo bi da uživamo. Nema sumnje da u poslednjih 15 meseci igram najbolji tenis u životu. Sve ide dobro i u privatnom životu. Postao sam otac i suprug i svaki aspekt mog života je dobar. Pokušaću da tako ostane", dodao je srpski teniser.

On je naveo da neće postati arogantan zbog ubedljivih pobeda nad svojim najvećim rivalima.

"Neko može da postane suviše arogantan da misli da je bolji i veći od ostalih. U tom slučaju karma vrlo brzo može da vam lupi šamar. To ne želim. Pokušavam da se držim istog načina života i rutine koji su mi pomogli da dodjem dovde i želim da nastavim da poštujem sve svoje protivnike", rekao je on.

Djoković je naveo da mu je drago zbog velike podrške navijača na Rod Lejver areni.

"Iskreno, to nisam očekivao. Mnogi nisu imali karte i ostali su na glavnom trgu, čekali su me. Zahvalan sam na podršci, ne uzimam je zdravo za gotovo. Sada sam osvojio šesti trofej u Melburnu, ali nikada nisam iskusio ovakvu podršku posle meča. Ne mogu da kažem ko je sve bio na tribinama. Video sam mnogo srpskih zastava, mnogi Srbi žive ovde, a neki su došli iz naše zemlje", rekao je on.

Jedan novinar rekao je da je razgovarao sa pojedinim srpskim navijačima u Melburnu i da su mu svi rekli da bi glasali za Djokovića ako bi se kandidovao na predsedničkim izborima.

"Ne bih se kandidovao. Ja sam sportista. Mislim da bi trebalo toga da se držim", rekao je Djoković.

Djoković je šest puta igrao u finalu Australijan opena i nikada nije izgubio.

"Ovaj turnir je poseban, zbog toga sam na kraju meča poljubio teren. Imam ljubavnu vezu sa Rod Lejver arenom već mnogo godina i nadam se da će dugo potrajati. Veoma sam gladan trofeja u Parizu. Ali, vuk mora da pojede mnogo različite hrane pre nego što dodje do Pariza. Pariz (Rolan Garos) je dezert", rekao je Djoković.

(Beta, 01.31.2016)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Sport, najnovije vesti »