Poslanici o procentima i amandmanima

Beta 19.02.2016

Poslanici Skupštine Srbije počeli su danas raspravu o amandmanima na šest zakona iz oblasti poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Poslanici su podneli ukupno 88 amandmana. Na izmene Zakona o stočarstvu podneta su 52 amandmana, na izmene Zakona o zaštiti životne sredine i izmene Zakona o zaštiti prirode podneto je po 16 amandmana, dok su na dopune Zakona o upravljanju otpadom podneta četiri amandmana.

Na početku sednice, poslanik Nove stranke Vladimir Pavićević je naveo da je ta partija podnela ukupno osam amandmana na zakone, a da je Vlada Srbije prihvatila jedan.

"Za mene 9,94 prihvaćenih amandmana znači da je Nova stranka dobila 9,94 odsto podrške gradjana i da bi toliko podrške dobila da izadje samostalno na izbore. To je za mene veliki rezultat i veliko ostvarenje za godinu i devet meseci postojanja partije", rekao je Pavićević.

On je ocenio da ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković nije prihvatila amandman na izmene Zakona o zaštiti prirode da bi umanjila taj procenat.

Pavićević je kazao da se amandman te stranke odnosi na prevod termina "polici (policy)" i apelovao da se još jednom razmotri taj amandman koji predvidja da, umesto "javne politike", piše "praktične politike".

Poslanik Srpske napredne stranke Ljubiša Stojmirović ocenio je da je dobro što taj amandman nije prihvaćen, jer bi se onda desilo da je njihov svaki amandman usvojen, što bi dovelo do toga da Nova stranka ima 100 odsto podrške, što bi obesmislilo izbore. Na to njegov stranački kolega Marko Atlagić kazao da je amandman nesvrsishodan i neprihvatljiv.

"Neka akademska čestitost pogleda u rečnik ispred sebe...pa će sam doći do zaključka do kog sam ja došao. On je postavio amandman samo da bi uzeo sedam minuta",  rekao je Atlagić.

Obrazlažući zakone u Skupštini Srbije, ministarka je ranije kazala je da će njihovim usvajanjem Srbija načiniti značajan iskorak u pogledu zaštite životne sredine i prirodnih vrednosti, unaprediti medjunarodnu saradnju i proširiti mogućnosti za razvoj poljoprivrede i privrede.

Ministarka je najavila i osnivanje Zelenog fonda Srbije kao budžetskog fonda.

(Beta, 02.19.2016)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »