U Prijepolju komemorativni skupovi povodom godišnjice zločina u Štrpcima

Beta 26.02.2016

U Prijepolju će sutra, povodom 23 godine od otmice i ubistva 19 putnika iz voza na stanici Štrpci, biti održani komemorativni skupovi koje i ove godine odvojeno organizuju lokalna samouprava i Bošnjačka kulturna zajednica.

Pre 23 godine iz voza Beograd-Bar, u mestu Štrpci na teritoriji Republike Srpske, oteto je i kasnije ubijeno 20 putnika, civila nesrpske nacionalnosti. Najstarija žrtva imala je 59 a najmladja nepunih 17 godina.

Opština Prijepolje organizuje tradicionalni prijem za članove porodica ubijenih putnika sa teritorije te opštine, a kod Spomenika devetorici otetih i likvidiranih Bošjaka, podignutog na obali Lima, biće održana komemoracija na kojoj će govoriti predsednik opštine Emir Hašimbegović.

Istovremeno, u Domu kulture Islamska zajednica u Srbiji i Bošnjačka kulturna zajednica organizovaće komemorativnu akademiju "Štrpci bez mezarja". Najavljeno je da će govoriti glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić, lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović, predstavnici Srbije, OEBS-a i BNV.

Učesnici komemorativne akademije će potom tradicionalnim "Mimohodom šutnje" proći glavnom prijepoljskom ulicom i podsetiti na otmicu i likvidaciju nedužnih gradjana, ali i sporost države u procesuiranju počinilaca tog zločina.

Za zločin u Štrpcima pravnosnažno je osudjen samo Nebojša Ranisavljević pred Višim sudom u Bijelom Polju (Crna Gora), a do sada su pronadjeni posmrtni ostaci četiri žrtve.

(Beta, 02.26.2016)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »