Danas moguće raspuštanje parlamenta

Beta 03.03.2016

Skupština Srbije počela je danas glasanje o Predlogu zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave.

Poslanici treba da se izjasne i o autentičnom tumačenju odredbi nekoliko članova Zakona o privatizaciji i o izboru i razrešenju nekoliko sudija i imenovanju članova i zamenika članova Republičke izborne komisije.

Glasaće se i o izboru predsednika, zamenika predsednika i članova Upravnog odbora Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge i prestanku funkcije člana Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki.

Prema najavama predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića i predsednice parlamenta Maje Gojković, ovo bi trebalo da bude poslednja sednica ovog saziva, jer se na predlog Vlade očekuje raspuštanje parlamenta i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas da se raspuštanje parlamenta može očekivati i danas nakon glasanja koje je zakazano za 13 časova, ali da sve zavisi od toga kada će premijer Srbije uputiti obrazloženi predlog za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

"Ja sam ubedjena da je ovo poslednja sednica ovog saziva parlamenta Republike Srbije, onda možemo da očekujemo da će uskoro biti raspisani izbori. Glasanje će dosta dugo trajati, zakazaću ga za 13 časova... tako da može da se očekuje u nekom kasnijem periodu današnjeg dana", kazala je Gojković za Radioteleviziju Srbije.

Ona je dodala da raspuštanje Skupštine Srbije zavisi od toga kada će premijer Srbije Aleksandar Vučić uputiti obrazloženje predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, koji će po primanju obrazloženja imati 72 sata da odluči o tome kada će raspisati izbore.

"Kad će raspisati izbore i kada će to saopštiti javnosti, pretpostavljam da će to biti preko vikenda, a od premijera (Aleksandra Vučića) se očekuje da će u toku dana svoje obrazloženje uputiti", kazala je Gojković.

Kako je navela, sa predsednikom Skupštine Vojvodine Ištvanom Pastorom razgovaraće u petak pred poslednje zasedanje parlamenta Vojvodine o tome kada će raspisati pokrajinske izbore.

"Ubedjena sam da ćemo se nas dvoje saglasiti da je ekonomično i efikasno da to bude 24. april, kako je to već najavljeno, i ubedjena sam da će predsednik (Srbije Tomislav) Nikolić poslušati sugestiju (premijera Srbije Aleksandra) Vučića", kazala je Gojković.

Poslanici su kasno noćas završili raspravu o Predlogu zаkonа o zаposlenimа u аutonomnim pokrаjinаmа i jedinicаmа lokаlne sаmouprаve, zatim o tumаčenju pojedinih odredbi Zаkonа o privаtizаciji, i o predlozima odluka o izboru i razrešenju pojedinih pravosaudnih funkcija i članova i zamenika članova Republičke izborne komisije.

(Beta, 03.03.2016)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »