Energetska zajednica neće uvoditi sankcije Srbiji

Beta 23.03.2016

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić izjavio je danas da je iznenadjen izjavom direktora Sekretarijata Energetske zajednice (EZ) Janeza Kopača da bi Srbija bi zbog nerešenih pitanja u energetici, mogla da se suoči sa sankcijama te zajednice i teškoćama u pregovorima o članstvu u EU, naglasivši da je sve to "politika".

"U ugovoru o osnivanju EZ i svim aktima po kojima ta zajednica funkcioniše reči kazna i sankcije ne postoje. Sankcije i povezivanje otvaranja poglavlja, kao i uslovljavanje sa IPA fondovima nisu stvari koje su u vezi sa EZ, već su to direktna veza Srbije i EU, odnosno Evropske komisije (EK). Srbija ne može da dobije bilo kakve sankcije", kazao je on novinarima.

Antić je naglasio da jedine dve mere koje EZ može da pokrene protiv Srbije su da joj uskrati pravo glasa prilikom usvajanja budžeta te zajednice na ministarskom savetu, kao i refundaciju putnih troškova koji su 2015. bili 5.027 evra.

"EZ može samo da pokrene pitanje donošenja ovih mera koje treba da usvoji ministarski savet EZ, ali ja sam apsolutno uveren da do pokretanja bilo kakvih mera protiv Srbije neće doći, jer će Srbija sve dogovore realizovati u traženim rokovima", naglasio je on.

Prema njegovim rečima, pitanja poput otvaranje pregovora, koripšćenje IPA sredstava Srbija razrešava sa EK i EU i po tim pravcima u ovom trenutku nema nijedan problem.

On je dodao i da ne misli da izjava Kopača ima veze sa predizbornom kampanjom u Srbiji, jer kako je istakao "ljudi iz EZ su priofesionalci koji bi trebalo da funkcionišu potpuno operisano od politike".

Antić je naglasio da će Srbija sva otvorena pitanja sa EZ rešavati u skladu sa izuzetno dobrim odnosima koje do sada ima sa tom zajednicom, naglasivši da su  sva ta otvorena pitanja predmet rada koji je u toku i koji će se nastaviti.

"Srbija je ugovorna strana u EZ i na osnovu toga imamo odredjena prava i obaveze. Srbija je u poslednje dve godine od kada funkcioniše ova Vlada napravila značajan iskorak u usaglašavanju sa zakonodavstvom EU, a u punoj kordinaciji sa EZ", dodao je on.

Prema njegovim rečima, bitno je da je u izveštajima i EZ i EK, Srbija prva od svih zemalja u svoj zakonodavni okvir transponovala Treći energetski paket i da je je lider u svim oblastima koje se usaglašavaju na nivou EZ i da postoje stvari koje se i dalje usaglašavaju, ali u koordinaciji sa sekretarijatom te zajednice i da postoji dnevna komunikacija.

Antić je naveo da je ključno pitanje a oko čega se najviše polemiše proces restrukturiranja Srbijagasa i razdvajanja energetskih delatnosti, naglasivši da je ova Vlada napravila korake koji su neophodni da bi se taj proces realizovao, usvojivši plan reorganizacije te gasne kompanije sa razdvojene dve energetske delatnosti i formirana dva nova preduzeća - za  transport i distribuciju  gasa.

"Proces implementacije tih odluka je u toku. Nalazimo se u fazi završetka sistematizacije radnih mesta u okviru tako nove ustrojene kompanije i očekujemo da se vrlo brzo pristupi razdvajanju zaposlenih i finansiskom definisanju odnosa u novim kompanijama i početku njihovog funkcionisanja", pojasnio je ministar energetike Srbije.

Antić je dodao i da je na sastanku sa predstavnicima EZ održanom pre nekoliko dana u Beogradu izneto da će se svi zahtevi oko realizacije tih ciljeva desiti do 1. jula.

"Kada su u pitanju odnosi Elektromreže Srbije (EMS) i Kosova to pitanje je neposredno povezano sa Briselskim sporazumom i sva kašnjenja su posledica činjenice da institucije Prištine nisu još uvek dozvolile formiranje Srpske zajednice opština koje su neposredni učesnik u realizaciji", kazao je Antić.

(Beta, 03.23.2016)

Povezane vesti »

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »