Program finasiranja početnog biznisa počeće 20. aprila

Beta 11.04.2016

Ministar privrede Srbije Željko Sertić danas je najavio da će 20. aprila početi program finansiranja početnog biznisa (start ap) i podrške preduzetnicima koji su tek osnovali firmu, odnosno rade manje od dve godine.

"Kroz različite programe koje pokrećemo u 2016. koja je Godina prduzetništva, želimo da osnažimo svakog ko želi da napravi korak u svom poslu, da bude kreativan i da pokaže svoje sposobnosti", rekao je Sertić na otvaranju regionalne konferencije o ženskom preduzetništvu.

On je kazao da podrška koja je namenjena preduzetnicima neće biti samo finansijska, već će se dobijati pomoć i za pripremu dokumenata, poslovnih planova i za obuku.

"Kao nikada do sada Vlada Srbije je okrenuta ekonomiji. Pomozite nam, jer samo zajedničkim radom možemo biti svetla tačka u regionu koji zaslužuje sve pohavle", rekao je Sertić.

Podsetio je da je u Godini preduzetništva Vlada opredelila pomoć više od 16 milijardi dinara od kojih je ogroman deo za žensko preduzetništvo koje je po njegovoj oceni veoma važno i zaslužuje veliku podršku.

Direktorka sektora za upravljanje projektima Razvojne agencije Srbije Maja Pejčić je kazala da je ove godine više od milion evra bespovratne pomoći namenjeno ženama preduzetnicama.

Navela je da postoje programi za početak poslova, za šta je opredeljeno više od 100 miliona dinara, a direktna podrška nezaposlenima će biti od 300.000 do milion dinara, odnosno 50 odsto vrednosti projekta za koji se traži pomoć.

"To je paket programa koji će pratiti treninzi jer je to osnova da bi se jedna ideja sprovela u delo", kazala je Maja Pejčić i dodala da su procene da će na bazi tih programa biti osnovano najmanje 150 firmi čiji će osnivači biti žene.

Kako je navela, u ovoj godini planirana je i direktna podrška malim i srednjim preduzećima za uvodjenje sertifikata standarda i korišćenja znakova proizvoda, za šta je opredeljeno 70 miliona dinara.

Pojedinačna podrška u tom programu je od 50.000 do 300 000 dinara, 50 odsto vrednosti projekta.

(Beta, 04.11.2016)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »