Prihvatljivo manje od jednog mikrograma meladonijuma

Beta 13.04.2016

Svetska antidoping agencija (WADA) saopštila je danas da je prihvatljivo prisustvo manje od jednog mikrograma meldonijuma u doping uzorcima sportista čija su testiranja obavljena pre 1. marta.

WADA je 1. januara stavila meldonijum na listu zabranjenih, a do sada je više od 120 sportista pozitivno na tu supstancu.

Ta organizacija je navela da bi pojedini sportisti koji su bili pozitivni na meldonijum mogli da izbegnu suspenziju, pošto nije sigurno koliko se ta supstanca zadržava u organizmu.

U saopštenju se navodi da bi suspenzije mogle da budu ukinute, ako se utvrdi da je sportista uzeo meldonijum pre 1. januara.

Meldonijum je postao poznat početkom marta, kada je bivša prva teniserka sveta Marija Šarapova objavila da su njeni doping rezultati bili pozitivni na tu supstancu na Australijan openu u januaru.

Meldonijum se koristi kod bolesti srca i utvrdjeno je da povećava izdržljivost, poboljšava oporavak, štiti od stresa i poboljšava rad centralnog nervnog sistema. Zabranjen je u SAD, a može se kupiti u Rusiji, Ukrajini, Moldaviji, Belorusiji, Azerbejdžanu i Jermeniji.

Ruski ministar sporta Vitalij Mutko, koji je nedavno rekao da je 40 ruskih sportista palo na doping testu zbog meldonijuma, pozdravio je odluku WADA.

"Podržavamo i pozdravljamo tu odluku jer je WADA pokazala volju da razume situaciju, pre nego da se strogo drži pravilnika. Oni su spremni da analiziraju koliko vremena je potrebno da se meldonijum izbaci iz organizma sportista. WADA je pokazala nepristrasnost i objektivnost u borbi protiv dopinga", naveo je Mutko.

(Beta, 04.13.2016)

Povezane vesti »

Komentari

Sport, najnovije vesti »