Beton mahala i Julije Cezar u Zvezdara teatru

Beta 29.04.2016

Zvezdara teatar će u maju ugostiti dve zanimljive, intrigantne i provokativne predstave koje svaka na svoj način obrađuju aktuelne teme otvarajući različita društveno-politička pitanja, saopšteno je iz tog pozorišta.

Predstava "Beton mahala", u izvođenju trupe "Joj, evo ih ovi" iz Novog Pazara, na repertoaru je 15. maja i bavi se problemima mladih otvarajući religijska, politička i druga društvena pitanja.

Kako je saopšteno, publika u Zvezdara teatru je već nekoliko puta ovacijama i dugim aplauzima nagradila izvođenja ove predstave. "Beton mahala" suštinski govori o ljubavi i šalje snažnu poruku o snazi i trezvenosti mladih.

Predstavu su režirali Rifat Rifatović i Branislav Trifunović, a autori teksta i glumci su: Džana Ljajić, Ema Muratović, Ajtana Dražanin, Draga Kostić, Lejla Bučan, Nedim Nezirović, Amar Ćorović i Petar Kostić.

"Julije Cezar" Vilijema Šekspira u režiji Kokana Mladenovića gostuje 20. maja urađena je u kooprodukciji Budva Grad Teatra, Narodnog pozorišta iz Sombora i Centra za kulturu Svilajnac. U predstavi igraju: Sergej Trifunović, Saša Toraković, Branislav Trifunović, Jelena Minić i Marko Marković.

"Tragedija Julije Cezar jedan je od najznačajnijih komada u istoriji dramske literature, a njen osnovni motiv – revolucija i politički prevrat, koji se, na kraju, kompromituju u sopstvenoj nemoći, obesmišljavajući tako fenomen istinske demokratije, nisu, nažalost, izgubili na svojoj aktuelnosti od vremena nastanka ovog komada, pa do danas. Možemo li da prestanemo da verujemo u demokratiju ako nam se ona ruga u lice", rekao je reditelj Kokan Mladenović.

"Možemo li da trpimo autokratsku vlast samo zato što znamo da će jednog uzurpatora zameniti drugi? Možemo li da pristanemo na društva u kojima živimo ako znamo da su zasnovana na laži? Možemo li da se borimo protiv laži, ako više ni sami ne znamo šta je istina", dodao je Mladenović.

(Beta, 04.29.2016)

Pročitajte još

Ključne reči

Zabava, najnovije vesti »