Preduzeća spas od stečaja traže u reorganizaciji

Beta 20.05.2016

Za većinu od 10 firmi u restrukturiranju kojima 31. maja ističe zaštita od poverilaca predložen je unapred pripremljen plan reorganizacije (UPPR), rečeno u agenciji Beta u Vladi Srbije.

Država je prvobitno zaštitila 17 preduzeća, a za sedam je pronađeno rešenje krajem prošle godine, uglavnom kroz stečajni postupak. Rešenja se traže za preostalih 10  -  Galeniku, RTB Bor, Resavicu, Ikarbus, Politiku AD, PKB korporaciju, Jumko, HIP Petrohemiju, Fabriku automobila Priboj (FAP) i Trajal.

UPPR predviđa dogovor preduzeća sa bankama da se odlože obaveze. Planom se definiše i način izmirivanja obaveza između preduzeća i poverilaca, kako državnih, tako i komercijalnih. Moguća je i konverzija dugova u kapital države, a plan predviđa i smanjenje broja zaposlenih, uz mogućost uvođenja profesionalnog menadžmenta.

Kao moguća rešenja za firme koje su do sada bile zaštićene od naplate poverilaca u Ministarstvu privrede navode tri modela: da se do 31. maja prodaju ako je javni poziv u toku, da se uradi UPPR ili da budu prodata iz stečaja.

U Ministarstvu smatraju da će ta preduzeća i nakon 1. juna nastaviti da funkcionišu, do konačnog rešenja njihovog statusa.

RTB Bor, koga nadležni često izdvajaju kao najveći problem, a u kojima radi oko 6.000 ljudi, predao je UPPR. Očekuje se skoro raspisivanje poziva za profesionalni menadžment u tom preduzeću.

UPPR se sprema za Ikarbus i Politiku AD. Za Resavicu još nije odobren UPRR, ali su prognoze da će jedan deo rudnika, u kojima ukupno radi 1.500 rudara, biti zatvoren, a da će preduzeće biti razdvojeno.

Sudbina PKB-a trebalo bi da bude rešena u dogovoru Ministarstva privrede sa Gradom Beogradom.

Rudovodstvo Petrohemije proslalo je Vladi UPPR u kojem je predloženo da zaštita preduzeća od poverilaca bude produžena još šest meseci.

Za FAP je takođe sastavljen UPPR, radnicima će biti ponuđen socijalni program, a u toku su pregovori o visini otpremine. Rešenje za kompaniju Trajal je još neizvesno.

Za Jumko je u toku izrada programa definisanja proizvodne imovine, a za Galeniku je objavljen javni poziv za strateško partnerstvo.

U 2016. godini za ova preduzeća nije predviđena podrška države iz bdžeta, osim Resavice koja će do kraja godine primati subvencije.

Ukupni dugovi preduzeća u restrukturiranju su oko 1,5 milijardi evra, a u njima radi oko 21.000 radnika.

(Beta, 05.20.2016)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »