Dveri poručile Vučiću: Zaustavi bankarsku pljačku i podrži porodicu

Beta 07.06.2016

Dveri neće biti deo nove Vlade, ali imamo i predlažemo Vladi konkretna rešenja za zaustavljanje bankarske pljačke i zaštitu prezaduženih porodica.

Delegacija poslaničkog kluba Srpskog pokreta Dveri, koju su činili narodni poslanici Boško Obradović, Srđan Nogo i Zoran Radojičić, prisustvovala danas je konsultacijama na poziv Aleksandra Vučića, mandatara za sastav nove Vlade Srbije. Ovim povodom Dveri su mandataru predale i predstavile 10 tačaka za budućnost Srbije, koje se najviše baziraju na porodičnoj politici.

Predsednik Dveri Boško Obradović je istakao da Srpski pokret Dveri ne želi da bude deo Vlade koja nastavlja pogubni put u EU i NATO, ali da smo spremni da konstruktivnim predlozima ukažemo na neophodne promene u porodičnoj, socijalnoj, ekonomskoj i kulturnoj politici.

Posebno je mandataru ukazano da je u njegovom prethodnom mandatu na čelu Vlade u potpunosti zanemarena porodična politika, koje se nije dotakao u ekspozeu 2014. S obzirom da živimo u državi koja demografski nestaje, u kojoj 40.000 ljudi više umre nego što se rodi na godišnjem nivou, Dveri su mandataru predložile formiranje Ministarstva za brigu o porodici i stavljanje borbe protiv bele kuge među državne prioritete nove Vlade.

To bi podrazumevalo čitav niz mera porodične politike: ekonomske podsticaje za novorođenu decu, finansijska podrška porodičnim firmama, uvećanje izdvajanja za zdravstvenu zaštitu žena i dece, proglašenje materinstva zanimanjem i promovisanje zdravih stilova života i reafirmacija porodice na kulturnom i medijskom planu.

Predstavnici Dveri posebno su insistirali na zaštiti prezaduženih porodica i borbi protiv pljačke građana Srbije od strane banaka. Mere za povratak monetarnog suvereniteta su preduslov opstanka kako građana, tako i privrede Srbije.

Dveri već godinama predlažu donošenje Zakona o zaštiti prezaduženih porodica, dodatno oporezivanje stranih banaka, rešavanje problema kredita u švajcarskim francima i prebacivanje svih kredita iz stranih valuta u dinar.

Dveri su Vučiću predale i konkretne primere kako se EU, na koju se mandatar često poziva, obračunala sa bankarskim kriminalnim monopolima i pozvale ga da se takva praksa primeni i u Srbiji.

Bez obzira što su nam političke pozicije različite, često i suprotstavljene, Dveri će podržati svaku aktivnost Vlade u pravcu borbe protiv bele kuge, zaustavljanja bankarske pljačke građana Srbije i zaštite prezaduženih porodica.

Srpski pokret Dveri ne želi da bude deo Vučićeve Vlade niti je takvu ponudu dobio od mandatara. Dveri će biti opozicija u novom sazivu Narodne skupštine. Pozdravljamo ovakav početak razgovora između vlasti i opozicije na ključne nacionalne i državne teme, jer će to biti korisno za srpsko društvo i državu.

Izjavu Boska Obradovica nakon konsultacija mozete pogledati ovde.

Pažnja: Ovaj tekst nije proizvod Agencije Beta i ona ne odgovara za navode u njemu.

(Kraj OMS poruke)

(Beta, 07.06.2016)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »