Si Đinping u trodnevnoj poseti Srbiji

Beta 17.06.2016

Predsednik Kine Si Đinping doputovaće danas popodne u trodnevnu posetu Srbiji, tokom koje će razgovarati sa najvišim državnim zvaničnicima o strateškom partnerstvu i jačanju saradnje, posebno na ekonomskom planu, a očekuje se i potpisivanje brojnih međudržavnih sporazuma.

Kao prvi predsednik Kine koji dolazi u Beograd posle više od 30 godina, Si Đinping će danas zajedno s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem položiti kamen-temeljac za izgradnju Kineskog kulturnog centra u Beogradu, otkriće spomenik kineskom filozofu Konfučiju, kao i table novoimenovane Konfučijeve ulice i Trga prijateljstva Srbije i Kine.

Dvojica predsednika će položiti vence na spomenik službenicima Ambasade Kine poginulim u NATO bombardovanju 1999, i prošetati Kalemegdanom.

Drugog dana posete, u subotu 18. juna, održaće se sastanak predsednika Srbije i Kine, kao i sastanak dve državne delegacije, posle čega će biti potpisano više međudržavnih sporazuma, među kojima je  i memorandum o izgradnji strateške luke u blizini beogradskog mosta Mihajlo Pupin, na Dunavu, vrednosti 300 miliona dolara.

Nikolić će Si Đinpingu uručiti Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici.

Posle ceremonije uručenja ordena, predsednik Kine sastaće se s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, kao i s članovima Vlade Srbije i predsednicom Skupštine Majom Gojković.

U nedelju 19. juna, predsednici Nikolić i Si posetiće Železaru Smederevo koju je nedavno kupila kineska kompanija Hestil, gde će im domaćin biti premijer Aleksandar Vučić.

Kineski predsednik naveo je uoči posete da se raduje dolasku u Srbiju i da očekuje da sa državnim vrhom razgovara o budućoj saradnji.

"Očekujem da sa predsednikom Nikolićem i drugim srpskim rukovodiocima zajedno razgovaramo o našem prijateljstvu, planiramo saradnju, razmišljamo o budućnosti i zajednički podignemo strateško partnerstvo na novi nivo", poručio je Si u autorskom tekstu za Politiku.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je za kineske medije da se posetom kineskog predsednika otvaraju novo poglavlje u tradicionalnom prijateljstvu Srbije i Kine i šansa za dalju ekonomsku saradnju.

(Beta, 06.17.2016)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »