Grabar Kitarović i Vučić potpisuju deklaraciju od šest tačaka

Beta 20.06.2016

Mandatar za sastav Vlade Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović dogovorili su se da "sporazumno i aktivno pokrenu ili ubrzaju" zaštitu manjina, pregovore o utvrđivanju međudržavne granice, sprovođenje sporazuma o sukcesiji i potragu za nestalima tokom rata devedesetih.

To se navodi u tekstu Deklaracije o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja koju će Grabar Kitarović i Vučić potpisati danas popodne u Subotici, objavila je regionalna televizija N1.

Kako se navodi u tekstu od šest tačaka Grabar Kitarović i Vučić dogovor su postigli "u cilju unapređenja bilateralnih odnosa, regionalne saradnje i stabilnosti kao i rešavanja otvorenih pitanja između dve države".

Prva tačka predviđa unapređenje bilateralne zaštite manjina - srpske u hrvatskoj i hrvatske u Srbiji na osnovu Sporazuma Srbije i Crne Gore i Hrvatske o zaštiti prava srpske i crnogorske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Srbiji i Crnoj Gori, potpisanog 15. novembra 2004. u Beogradu, kao i Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina koju je usvojio Savet Evrope 10. novembra 1994.

U drugoj tački Deklaracije piše da odmah treba pristupiti pregovorima državnih komisija o određivanju granične linije Srbije i Hrvatske, na osnovu međunarodnog prava. Ističe se da "dve države nemaju nikakvih teritorijalnih zahteva, a u slučaju da bilateralni pregovori u razumnom vremenu ne uspeju, obe države su spremne da svoj teritorijalni spor iznesu pred međunarodne pravosudne institucije".

Treća tačka Deklaracije je saglasnost da su i Srbija i Hrvatska spremne da ubrzaju primenu Sporazuma o pitanjima sukcesije, potpisanog 29. juna 2001. u Beču a četvrta saglasnost da je potraga za nestalim licima prioritetno humanitarno pitanje i da će uložiti iskrene i maksimalne napore u traženju nestalih.

Peta i šesta tačka Deklaracije odnose se na buduću saradnju. Navodi se da su obe države svesne novih izazova pred Evropom i svetom, posebno međunarodnog terorizma i svetske migrantske i izbegličke krize kao i da su spremne da aktivno i koordinirano deluju u borbi protiv terorizma i izbegličke krize.

Obe države su spremne da aktivno učestvuju u zajedničkim razvojnim i prekograničnim projektima EU, navodi se na kraju deklaracije koju danas popodne treba da potpišu hrvatska predsednica i mandatar za sastav nove srpske vlade.

(Beta, 06.20.2016)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »