U Dalju počeo susret Vučića i Grabar Kitarović

Beta 20.06.2016

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i mandatar za sastav Vlade Srbije Aleksandar Vučić počeli su danas u Dalju u Hrvatskoj susret tokom kojeg je predviđeno potpisivanje Deklaracije o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja.

Hrvatska predsednica dočekala je mandatara za sastav Vlade Srbije oko 11.00 časova na mostu između Erduta i Bogojeva, odnosno na graničnom prelazu Srbije i Hrvatske.

Oni su potom u Dalju obišli rodnu kuću Milutina Milankovića i razgledali stalnu postavku izložbe o životu i delu tog astronoma, matematičara i klimatologa.

U podne je predviđen susret u Dalju s predstavnicima srpske nacionalne manjine, a zatim Vučić i Grabar-Kitarović odlaze u Srbiji gde će poslepodne u Tavankutu razgovarati s predstavnicima hrvatske manjine u Srbiji.

Bilateralni susret predviđen je kasnije poslepodne u Subotici gde će biti potpisana Deklaracija o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja.

Prema najavama iz pres službe predsednice Hrvatske, izjave su predviđene oko 17.00 časova.

Predsednica Hrvatske Grabar Kitarović je uoči susreta s Vučićem u intervjuu za Radioteleviziju Srbije izjavila da to nije još jedan protokolarni susret, već da je sastanak motivisan isključivo željom za konkretnim koracima na zbližavanju dve zemlje.

Mandatar za sastav Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je u intervjuu za Hrvatsku radioteleviziju da je Deklaracija o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja koju će potpisati s hrvatskom predsednicom "odličan temelj za sve ostale sporazume" i da će "ostati zapisana u istoriji".

Zajedničku izjavu o načelima normalizacije odnosa Srbije i Hrvatske potpisali su još 1. juna 2002. tadašnji predsednici Hrvatske i SR Jugoslavije Stjepan Mesić i Vojislav Koštunica. Posleratnom otopljavanju odnosa najviše su doprineli predsednici Ivo Josipović s hrvatske i Boris Tadić sa srpske strane.

(Beta, 06.20.2016)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »