Grabar Kitarović: Deklaracijom smo se lično obavezali na rešavanje otvorenih pitanja

Beta 20.06.2016

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitaorvić izjavila je danas u Subotici da su se ona i mandatar za sastav Vlade Srbije Aleksandar Vučić potpisivanjem Deklaracije o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja lično obavezali da će učiniti sve što je u njhovoj moći da se konačno krene ka konkretnom rešavanju tih pitanja i da se okrene budućnosti.

Grabar Kitaorovićeva je rekla i da se lično obavezuje da će učiniti sve kako bi se unapredio položaj srpske manjine u Hrvatskoj i kako bi se na lokalnom nivou rešila "konkretna pitanja s kojima se ljudi svakodnevno suočavaju, a koja njima život znače".

Današnji susret s Vučićem, prema njenim rečima, planiran je nekoliko meseci i nije organizovan, jer je to od njih neko tražio, nego zato što su oni tako odlučili.

"Želeli smo sadržajan susret koji će uroditi konkretnim koracima prema budućnosti u smislu rešavanja pitanja koja opterećuju naše odnose već duži niz godina", rekla je Grabar Kitarovićeva na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Hrvatska predsednica je izrazila zadovoljstvo što su danas imali priliku da se upoznaju s problemima i izazovima s kojima se susreću srpska zajednica u Hrvatskoj i hrvatska u Srbiji, primetivši da je do sada učinjeno vrlo malo u rešavanju otvorenih pitanja.

"Zahvaljujem Vučiću što se na današnjem susretu s Hrvatima u Srbiji obavezao učiniti konkretne korake ka rešavanju mnogih pitanja koja ih opterećuju", rekla je Kolinda Grabar Kitarović, ocenivši da su mnogi problemi srpske i hrvatske manjine u dve zemlje bili posledica nedostatka komunikacije.

(Beta, 06.20.2016)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »