Preokret Hrvata za pobedu nad Španijom

Beta 21.06.2016

Fudbaleri Hrvatske pobedili su večeras u Bordou selekciju Španije sa 2:1 u utakmici trećeg kola Grupe D Evropskog prvenstva i tako se sa prvog mesta plasirali u osminu finala.

Hrvatska je grupnu fazu takmičenja završila sedam bodova, dok je Španija druga sa bodom manje. Izabranici Ante Čačića će ime protivnika u osmini finala saznati kad se završe sve utakmice grupne faze, dok će se Španija u borbi za četvrtfinale boriti sa Italijom.

Golove za Hrvatsku u večerašnjem meču postigli su Nikola Kalinić u 45. i Ivan Perišić u 87. minutu, dok je jedini gol za Španiju postigao Alvaro Morata u sedmom minutu.

Španija je tako pretrpela prvi poraz na evropskim prvenstvima posle 14 utakmica.

Aktuelni prvak Evrope je poveo već u sedmom minutu golom Morate. David Silva je uposlio Seska Fabregasa u šesnaestercu, a on je dodao do Morate koji je poslao loptu u praznu mrežu.

Hrvatska je u 14. minutu imala veliku šansu za izjadnačenje preko Ivana Rakitića. Golman Španije David de Hea se poigravao s loptom, Kalinić mu je oduzeo, a Rakitić je lobom sa ivice šesnaesterca pokušao da savlada španskog golmana, ali se isprečile i prečka i stativa.

Izabranici Ante Čačića su uspeli da izjednače u pravom trenutku, u 45. minutu, a strelac je bio Kalinić. Ivan Perišić je ubacio loptu u kazneni prostor, a na prvoj stativi najspretniji je bio Kalinić koji je spoljnim delom stopala prosledio u mrežu.

Gol Kalinića je prvi pogodak koji je Španija primila nakon 734 minuta na evropskim prvenstvima. Poslednji gol "crvena furija" je primila je od Italije na prvoj utakmici u grupi na Evropskom prvenstvu 2012.

Velikih uzbuđenja bilo je i u drugom poluvremenu, a naročito u 72. minutu kada Španija nije iskoristila jedanaesterac. Šime Vrsaljko je oborio Silvu, a sudija je prestrogo pokazao na belu tačku. Loptu je potom uzeo Serhio Ramos, šutirao je po sredini gola, ali je Danijel Subašić odbranio taj udarac.

Kada je delovalo da će meč biti završen remijem posle jedne akcije Španije usledio je kontranapad Hrvatske. Kalinić je dodao loptu do Perišića koji je ušao u kazneni prostor i iskosa sa leve strane pogodio mrežu De Hee.

(Beta, 06.21.2016)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Sport, najnovije vesti »