Bečić predsednik Odbora za kontrolu službi bezbednosti

Beta 05.07.2016

Poslanik Srpske napredne stranke Igor Bečić izabran je danas za predsedika Odbora za kontrolu službi bezbednosti Skupštine Srbije.

Za Bečićev izbor glasalo je šest članova odbora, a jedan je bio protiv.

Za zamenika predsednika Odbora izabran je poslanik Socijalističke partije Srbije Dušan Bajatović.

Bečića je za predsednika Odbora predložila Marija Obradović iz Srpske napredne stranke.

Konstitutivnu sednicu Odbora otvorio je i najpre vodio Vojislav Šešelj (SRS) kao najstariji član Odbora.

Šešelj je ocenio i da su službe bezbednosti u Srbiji pod apsolutnom kontrolom izvršne vlasti i da se ovde uspostavlja dodatna zakonodavna kontrola i da bi zato do izražaja trebalo da dođe opoziciona kontrola službi bezbednosti.

Šešelj je rekao da u procesu konstituisanja radnih tela skupštine nisu postojale konsultacije šefova poslaničkih grupa.

"Po prirodi stvari morale bi i opozicione stranke da rukovode preko svojih predstavnika radom određenih odbora. To treba da budu oni najosetljiviji odbori, da se demonstrira demokratska politika vladajuće stranke i ozbiljan odnos prema opoziciji", kazao je  on.

Šešelj je kazao da afere oko "Igora Bečića nisu plasirane nakon što se čulo da će on biti član i ili kandidat za predsednika odbora" i zatražio da se sednica prekine.

On je ocenio da afere koje su se pojavile u javnosti i medijima dovode pod ozbiljnu sumnju moralni integritet i pravni status" Bečića.

"Ako živimo u pravnoj državi, onda mnogo toga što mu je pripisano i za šta ima dokaza moralo bi biti procesuirano. Možda sve to nije istina, ali da bismo to saznali ja predlažem da prekinemo današnju sednicu i da zahtevamo od nadležnih službi bezbednosti da nam dostave sve podatke o svim oblicima krivičnog gonjenja kojima je bio podvrgnut Bečić i o ishodu tih gonjenja u pogledu lažne fakultetske diplome, kriminalnih afera u Vrbasu i tako dalje", kazao je on.

Šešelj je ocenio da Bečića "moralno diskredituje" i činjenica da je "ukrao mandat SRS" i naveo da ko ukrade mandat može da izda i otadžbinu.

Šešelj je predložio da se sednica nastavi kada bude dostavljen izveštaj nadležnih bezbednosnih službi.

Poslanik Vladimir Đukanović naveo je da je Bečić već prošao kontrolu službi bezbednosti i da je bilo šta od navedenog tačno ne bi mogao da dobije sertifikat za članstvo u ovom Odboru.

Šešelj je nakon što je izjavio da je sednica Odbora prekinuta i napustio sednicu.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković koja je nakon izlaska Šešelja došla na sednicu Odbora objasnila da po Poslovniku ako najstariji poslanik odbije da predsedava sednicu, predsedavanje preuzima sledeći najstariji poslanik.

"Kao predsedniku meni je dužnost da dođem na ovaj Odbor i da kažem da ću dozvoliti sve, samo da neću dozvoliti da neko urušava ugled skupštine", kazala je ona.

Maja Gojković je navela da ne postoji "prekid konstitutivne sednice" gde će "neki poslanik da obmanjuje javnost i kaže sad ćemo ovo, sad ćemo ono".

Nakon čega je predsedavanje preuzeo sledeći najstariji član Odbora Meho Omerović  (SDPS).

Tokom rasprave poslanik Pokreta Dosta je bilo Saša Obradović kazao je da je taj Pokret protiv predloga da Bečić bude predsednik Odbora.

On je ocenio da je trebalo članovima Odbora predhodno dostaviti biografiju Bečića u kojoj se vidi zašto je on kvalifikovan da bude član Odbora, kao i njegov predlog rada.

Poslanica SNS Marija Obradović ocenila je da je sramota da o Bečiću koji je 20 godina poslanik poslanici ne zaju ništa.

Radoslav Milojčić iz DS rekao je da poslanička grupa neće glasati za Bečića.

"Pomislio sam da pričate o Nikoli Tesli koliko ste ga ishvalili", kazao je on i dodao da poslanici ne moraju da znaju sve o biografiji nekog poslanika zato što je on dugogodišnji poslanik.

Vojislav Šešelj ocenio je da Bečić ima više diploma od njega i da bi mogao biti i akademik.

Igor Bečić odbacio je sve navode medija i dodao da je prošao da kontrolu bezbednosnih službi, kao i da je protiv njegovih moralnih principa da bilo kome plati reket.

On je istakao da je  za njega velika čast i obaveza da bude na čelu Odbora za kontrolu službi bezbednosti Skupštine Srbije.

"Sigurno da ćemo zajednički kao tim i članovi Odbora u najosetljivijem odboru o svakoj temi i odluci zajednički da se dogovorimo pre nego što donesemo odluku u interesu građana Srbije", kazao je Bečić.

On je ocenio da su svi članovi Odbora kvalifikovani da budu zamenici predsednika Odbora, a predložio je Dušana Bajatovića za zamenika.

Rođen je 5. juna 1971. godine u Ravnom Selu, u opštini Vrbas.

Završio je Fakultet za menadžment u Novom Sadu, magistrirao na univerzitetu "Union" u Beogradu, i stekao zvanje magistra industrijskog menadžmenta. Trenutno zaposlen u "Srbijagasu" kao savetnik generalnog direktora.

(Beta, 07.05.2016)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »