Pistorijusu šest godina zatvora za ubistvo devojke

Beta 06.07.2016

Južnoafrički paraolimpijac Oskar Pistorijus osuđen je danas na šestogodišnju kaznu zatvora za ubistvo devojke Rive Stenkamp.

Pistorijus je tako dobio manju kaznu od predviđene minimalne kazne u Južnoj Africi od 15 godina za ubistvo.

Južnoafrički paraolimpijac neće se žaliti na šestogodišnju zatvorsku kaznu, rekao je danas jedan od njegovih advokata Endru Foset.

"Poštujemo odluku sudije i nećemo se žaliti. Oskar će služiti kaznu...", rekao je Foset novinarima po izlasku iz suda u Pretoriji.

Pistorijus je 14. februara 2013. godine u svojoj kući ubio Rivu Stenkamp vatrenim oružjem kroz zatvorena vrata kupatila, pošto je, kako je rekao, mislio da je provalnik.

On je prvo osuđen za ubistvo iz nehata i dobio je petogodišnju zatvorsku kaznu. Posle godinu dana u zatvoru on je pušten u kućni pritvor. Apelacioni sud Južne Afrike je u decembru preinačio presudu i osudio ga za ubistvo. Ustavni sud je zatim odbacio žalbu paraolimpijca na presudu za ubistvo.

Tužilaštvo je tražilo minimum 15 godina zatvora za Pistorijusa, što je najmanja kazna za ubistvo u Južnoj Africi.

Pistorijus je po izricanju presude odveden u zatvor.

Pre nego što se steknu uslovi za uslovnu slobodu Pistorijus će morati da odsluži između polovine i dve trećine kazne.

Pistorijus je 14. februara 2013. godine u svojoj kući ubio svoju devojku Rivu Stenkamp vatrenim oružjem kroz zatvorena vrata kupatila, pošto je, kako je rekao, mislio da je provalnik.

On je prvo osuđen za ubistvo iz nehata i dobio je petogodišnju zatvorsku kaznu, ali je Apelacioni sud Južne Afrike preinačio tu presudu i osudio ga za ubistvo. Ustavni sud odbacio je žalbu paraolimpijca na presudu za ubistvo.

Šestostruki osvajač zlatne medalje na Paraolimpijskim igrama pušten je krajem oktobra u kućni pritvor, posle godinu dana u zatvoru.

(Beta, 07.06.2016)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Sport, najnovije vesti »