Daćemo sve od sebe da od Srbije napravimo demokratsku zemlju

Beta 18.07.2016

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Briselu da je otvaranje poglavlja 23 i 24 u pregovorima Srbije sa EU "veliki, lep i izuzetno značajan dan za sve građane Srbije".

Vučić je izrazio zahvalnost šefu slovačke diplomatije Miroslavu Lajčaku, evropskom  komesaru Johanesu Hanu i svima u EU koji su podržali put Srbije ka EU.

Rekao je da je pridruživanje EU "starteški put Srbije" .

"Svesni smo da će na tom putu biti prepreka i teškoća, ali smo odlučni da ispunimo očekivanja i da pokažemo rezultate", rekao je Vučić.

Vučić je obraćanje počeo na engleskom jeziku a potom nastavio na srpskom rekavši da veruje da će i srpski biti jedan od prihvaćenih evropskih jezika u EU.

"Uveravamo vas da ćemo svoj posao da završimo čuvajući regionalnu stabilnost, unapređujući manjinska prava i bez pozivanja uvek na reciprocitet daćemo sve od sebe da prednjačimo u tome", rekao je Vučić.

"Daćemo sve od sebe da od Srbije napravimo demokratsku zemlju i u tome očekujemo široku i iskrenu pomoć EU", rekao je premijer.

Poglavlja 23 i 24 u pristupnim pregovorima Srbija-EU o vladavini prava danas su otvorena u Briselu, rekli su danas evropski zvaničnici.

Vučić je kasnije, u razgovoru sa srpskim novinarima u Briselu izjavio da Srbija i Hrvatska treba same da rešavaju međusobne problema i predočio da su i zvaničnici i članice Evropske unije naveli da bilateralna pitanja ne mogu biti predmet pregovora o članstvu Srbije i EU.

Premijer je istakao da bilateralna pitanja u odnosima s Hrvatskom nisu ostavljena po strani, već to ne spada u pregovore i sadržinu poglavlja, kako je to predočio i komesar Johanes Han danas na konferenciji za štampu posle otvaranja poglavlja 23 i 24 u pregovorima o članstvu Srbije i EU.

Srpski premijer je kazao da, iako je Hrvatska nastojala da ospori pravo regionalne nadležnosti srpskog suda za ratne zločine, i neke članice EU imaju zakone o univerzalnoj nadležnosti sudova za ratne zločine poput Belgije, Španije, Italije i drugih.

"Mi tu nemamo ništa loše, a ja danas u Briselu nisam hteo da govorim o slučaju Marić i drugima, jer mi želimo da gledamo u budućnost, ne u prošlost i ponekad ne razumem primedbe, važno je da radimo na budućnosti, bilateralno, da pokušamo da se dogovaramo", kazao je premijer.

On je naglasio da je bolje da Srbija i Hrvatska same rešavaju međusobne probleme, a ne da traže pomoć nemačke kancelarke Angele Merkel, Francuske ili SAD.

(Beta, 07.18.2016)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »