Agencije dužne da vrate novac putnicima koji otkažu putovanje u Tursku

Beta 21.07.2016

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljaić izjavio je danas da su zbog uvođenja vanrednog stanja u Turskoj turističke agencije dužne da turistima koji otkažu aranžmane vrate najveći deo uplaćenog novca.

"Na putnicima je konačna odluka da li će putovati ili neće", rekao je Ljajić novinarima na Kadinjači.

On je naglasio da, pošto se uvođenjem vanrednog stanja u Turskoj stekao uslov za otkazivanje putovanja, putnici koji ga otkažu, imaju pravo na povraćaj najvećeg dela novca, osim stvarnih troškova koje je agencija imala.

"Naš posao nije da govorimo ljudima da li je negde bezbedno ili nebezbedno, i da li treba ili ne treba da putuju. Naša dužnost je da ih upoznamo sa svim činjenicama, pravima i obavezama turističkih agencija prema nijima i to i sada činimo", istakao je Ljajić.

Ljajić je rekao da je zvao turističke agencije koje prodaju aranžmane za Tursku, kako bi proverio da li ima otkaza putovanja.

 

"U jednoj agenciji je od 106 putnika koji su uplatili aranžman, desetoro otkazalo, u drugoj od 59 putnika niko nije otkazao, a u trećoj agenciji koja ima 110 putnika jedna porodica je odustala od putovanja u Tursku", naveo je Ljajić.

On je naglasio da svi turisti koji putuju ili su već otputovali, mogu da se jave na dežurni telefon njegovog ministarstva, ukoliko imaju problem.

"Za sada nema zahteva, ni primedbi", istakao je Ljajić i dodao da Ministarstvo prati stanje i da je u kontaktu sa agencijama i putnicima.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan proglasio je sinoć vanredno stanje u Turskoj posle neuspelog pokušaja vojnog puča.

(Beta, 07.21.2016)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »