Nastavak sednice Skupštine Srbije u 10 sati

Beta 09.08.2016

Mandatar Aleksandar Vučić završio je u utorak uveče izlaganje ekspozea koje je trajalo skoro šest časova.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković nakon toga odredila je pauzu do sutra do 10 časova, kada će početi rasprava.

Vučić je na kraju izlaganja zahvalio svim ljudima koji su bili u prethodnoj vladi, navodeći da će ući u istoriju, jer su uspeli da preokrenu putanju Srbije i jer su omogućili da građani žive u zemlji sa jasnim prosperitetom i napretkom.

On je istakao da novoj vladi u naredne četiri godine neće biti lako, i da je čeka borba za bolju i pristojniju Srbiju, bez obzira na prepreke na koje će nailaziti za vreme mandata.

Vučić je istakao i da je spreman da menja u vladi svakoga ko na tom putu ne ispuni očekivanja.

Izlaganje je završio rečima: "Živela bolja i pristojnija Srbija", nakon čega je usledio gromoglasan aplauz.

Vučić je tokom izlaganja ekspozea rekao da će buduća vlada raditi na ekonomskom prosperitetu i stabilnosti zemlje te da je posao nove vlade da obezbedi bolji životni standard građanima u naredne četiri godine.

Mandatar je rekao da je cilj vlade i da sva pregovaračka poglavlja sa Evropskom unijom budu zatvorena do kraja mandata vlade.

On je istakao da će se zalagati za mir i stabilnost i da će raditi na stvaranju uslova za bolji odnos sa Hrvatskom i BiH, ali da će čuvati i nacionalne iterese.  

Kako je kazao, Kosovo i Metohija ostaje izazov i za novu vladu, koja neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost južne srpske pokrajine, ali će u interesu regionalne stabilnosti i što boljih srpsko-albanskih odnosa nastaviti dijalog sa Prištinom.

Mandatar je najavio i reformu obrazovanog sistema u Srbiji, kako bi bio usklađen sa potrebama tržišta rada, a kako je kazao, u zdravstvu će prioritet biti bolji kvalitet usluga i prevencija.

Govoreći o medijima, on je rekao da će biti nastavljeno sprovođenje medijske reforme i završeno povlačenje države iz medija, kao i da će biti pronađen način za održivo finansiranje javnih servisa.

On je istakao da će sloboda štampe, koja je dragocena demokratska tekovina, biti zagarantovana.

Rekao da je u planu povlačenje države iz dela privrede koji nisu strateški resurs i dodao da će završiti privatizaciju.

Najavio je da će do kraja mandata nove vlade biti završena izgradnja auto puteva na koridorima 10 i 11, kao i da će biti obnovljeno ukupno 1.100 kilometara puteva širom zemlje.

Poslanici Demokratske stranke, Pokreta "Dosta je bilo" i Socijaldemokratske stranke napustili su sednicu Skupštine Srbije odmah nakon što je počela.

Poslanici opozicije tražili su pre izlaganja ekspozea da se sednica odloži jer kako su naveli, zakazana je u prekratkom roku i poslanici nisu imali dovoljno vremena da se pripreme.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Milan Lapčević rekao je da su materijal od 130 strana u kome su program i ciljevi vlade dobili tek pred početak sednice.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Bojan Pajtić rekao je da se tri i po meseca čekalo na formiranje vlade pa da se moglo sačekati još malo kako bi poslanici mogli da daju primedbe koje bi mogle unaprediti rad buduće vlade.

Predsednica skupštine Maja Gojković odgovorila je da je bilo dovoljno vremena za pripremu i da su na isti način i pre zakazivane sednice na kojima se birala vlada.

Predloženo je da buduća vlada ima četiri potpredsednika koji će obavljati i ministarske dužnosti.

Polovinu resora u budućoj vladi treba da preuzmu novi ministri, dok u ostalih osam ministarstava neće biti personalnih promena.

Da bi vlada bila izabrana potrebno je da za nju glasa najmanje 126 poslanika. Mandat vlade počinje polaganjem zakletve.

(Beta, 08.09.2016)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »