Vučić i Bajden o briselskom dijalogu i odnosima na Balkanu

Beta 16.08.2016

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa potpredsednikom Sjedinjenih Američkih Država Džozefom Bajdenom o odnosima dve zemlje, dijalogu Beograda i Prištine i odnosima zemalja na Balkanu.

"Razgovarali smo o tri veoma važne teme, a to su bilateralni odnosi SAD i Srbije, dijalog Beograda i Prištne, o mogućem napredaku u budućnosti, a treća tema jesu regionalni odnosi i ono što se odnosi na sve to  -  evropski put Srbije", rekao je Vučić na konferenciji za novinare nakon razgovora sa Bajdenom.

On je dodao da je sa Bajdenom razgovarao i o odnosima Srba i Albanaca i obavestio ga da će ugostiti premijera Albanije Edija Ramu i neke predstavnike sa Kosova i Metohije.

Vučić je kazao da je poseta potpredsednika SAD veliki dan za Srbiju.

Bajden je izjavio da SAD podržavaju evropski put Srbije zato što je to u interesu SAD.

"U interesu SAD je da Srbi napreduju i ja to stvarno verujem", rekao je Bajden.

Srbija mora da bude deo Evropske unije, rekao je Bajden, dodajući da je to u interesu i Srbije i Evrope.

Bajden je ocenio da je dobro da su Beograd i Priština okrenuti napretku i posvećeni evrointegracijama.

"Ima puno onoga što se treba prevazići i iz istorije. Ja ću to pitanje pokrenuti sutra i na Kosovu. Biće potrebno puno rada i političke volje, ali se nadam da ćete nastaviti da unapređujete ovu situaciju. Obe strane u okrenute napretku i EU", izjavio je Bajden.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas i da će u narednih meseca dana u Beograd doći albanski premijer Edi Rama.

Posetu američkog potpredsednika prati veliki broj domaćih i stranih novinara.

Bajdena su pred Palatom Srbija, uz Vučića, dočekali ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović, ministar odbrane Zoran Đorđević i šef Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Američki potpredsednik posetu Beogradu završio je razgovorom s predsednikom Tomislavom Nikolićem, posle čega je otputovao za Prištinu.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u razgovoru sa Bajdenom da kao predsednik Srbije ne bi mogao da učestvuje u potpisivanju sporazuma sa Kosovom koji bi podrazumevao međudržavni karakter, kao i da Srbija ne može da uvede sankcije Rusiji.

"Kao predsednik Srbije, ne bih mogao da učestvujem u potpisivanju sporazuma koji bi podrazumevao međudržavni karakter. Sa druge strane, mi ne možemo da uvedemo sankcije Rusiji, ako to podrazumeva usaglašavanje sa spoljnom politikom EU", rekao je Nikolić, navodi se u saopštenju iz predsednikovog kabineta nakon susreta sa Bajdenom.

Nikolić je dodao da je Srbija vezana za Rusiju, ali i da za SAD u kojoj je živi brojna srpska zajednica.

Bajdena je danas na beogradskom aerodromu dočekao premijer Vučić koji je s njim kratko razgovarao na pisti.

Američki potpredsednik je tradicionalno dočekan pogačom i solju.

Potpredsednik SAD će, prema najavi iz Prištine, na Kosovu boraviti dva dana. Na Kosovo stiže uveče, a u sredu će se sastati s predsednikom i premijerom Kosova, Hašimom Tačijem i Isom Mustafom.

Bajden i njegova supruga Džil će posetiti mesto u blizini baze Bondstil gde će učestvovati u ceremoniji posvećenoj imenovanju ulice u čast njihovog pokojnog sina Boa Bajdena, gde bi trebalo i da se obratiti okupljenima.

(Beta, 08.16.2016)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »