Uspeli smo da pridobijemo deo američke javnosti

Beta 21.09.2016

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je na skupu o Srebrenici u organizaciji Fondacije Klinton ozbiljnošču i odgovornošću, uprkos teškoj atmosferi, uspeo da pridobije dobar deo američke publike.

"U sali i bekstejdžu bila je veoma teška atmosfera za nas, ali mislim da smo ozbiljnošću i odgovrnosšći uspeli da pridobijemo dobar deo američke publike na svoju stranu", rekao je iz Njujorka za RTS premijer.

On je dodao da ne može da govori i o pridobijanju bošnjačke strane posle govora učesnice kojoj su oba roditelja ubijena u Srebrenici.

Vučić je izrazio žaljenje što zbog obaveza nije mogao da prisustvuje skupu na kome je Srbija izjednačena sa Islamskom državom na kome je bilo reči o žrtvama koje su bošnjacima nanele srpske snage.

"Važno je da smo rekli da postoje i teški slučajevi i na srpskoj strani", rekao je Vučić.

Navodeći da Srbija pošuje tuđe žrtve, on je rekao da bi voleo da drugi poštuju srpske žrtve i rekao da smatra da Srbi i Bošnjaci treba da žive zajedno.

Prema njegovim rečima, suživot Srba i Bonjaka je jednostavan lek i drugi iz BiH bi trebalo da reaguju na isti način na sve pogrešne težnje i izjave u regionu.

Vučić je rekao da Republika Srpska neće nestati, iako postoji neki maštaju o urušavanju Dejtonskog sporazuma i njenom uništenju.

"Oni koji maštaju o urušavanju Dejtonskog sporazuma i na štetu srpskog naroda, i o nestanku RS, treba da znaju da je RS ustanovljena voljom naroda i Dejtonskim sporazumom prema kojem Srbija ima obavezu", rekao je premijer.

On je rekao da je odnos Srba i Bošnjaka od vitalnog značaja za budućnost.

"Misim da je važno da sačuvamo stablinost i mir, da sačuvamo mir i u svojoj zemlji, jer sve što se dešava oko nas utiče i na Srbiju i zato sam zahvalan grajdanima ako to uspemo da sačuvamo nećemo imati problem sa ekonomijom", rekao je premijer i doodao da će Srbija uvećavati procenat rasta, ali da ga samo brine stabilnost u regionu.

Premijer je rekao da je tokom razgovora u Njujuroku, s brojnim zvaničnicima među kojima su generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i ministar spoljnih poslova Velike Britanije Boris Džonson, dobio mnoge reči hvale za politku koju vodi.

"Voleo bih da smo manje ključni u tom pogledu. Ključni smo na Balkanu oniliko koliko nam je ekonomija jaka, koliko je politka stabilna, zato sam zahvalan građnima Srbije što nas podržavaju u naprodima da stabilizujemo zemlju", rekao je Vučić.

Premijer je dodao da je Džonson u razgovoru koristio još značajnije izraze od ključnih, koje je koristio Stoltenberg u opisu značaja koji Srbija ima.

"Za nas je važno da imamo mir, mi se ne plašimo ekonomske budućnosti Srbije, svi priznaju rezultete koje smo postigli, ali nas plaše stanje u regionu i naš je posao da se ponašamo odgovorno", rekao je premijer i ocenio da je zato prisustvo srpske delegacija u SAD bilo "užasno, užasno važno".

"Najlakše je pobeći iz arene, treba da govrorite iza nekoga ko kaže da su mu Srbi zaklali i oca i majku. U takvoj situaciji morate se boriti da pokažemo da smo normalni ljudi, da hoćemo da živimo u miru", rekao je on.

Premijer je dodao je za Srbiju bilo važno da pošalje takvu porku.

"Govorili su o nedaćama, ali se srpski glas nije čuo. Srbi koji žive u SAD su nakon toga bili ponosni, i Amerikanci su rekli da je to bio pravi način, da je hteo biti dobro da smo to više puta rekli", rekao je premijer.

Odgovarajući na opasku da se čini i pored brojnih pohvala da ipak postoji neki "kamen u cipeli" u odnosima sa svetom, Vučić je rekao da Srbija ima "više tih kamenčića u cipeli", ali da je njegov posao ali i delegacije koja je sa njim doputovala u NJujork da uradi sve sto može za Srbiju.

(Beta, 09.21.2016)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »