U Skupštini polemika o cenzuri i moleraju Državne lutrije

Beta 12.10.2016

Poslanici opozicije u Skupštini Srbije danas su tokom rasprave o izboru članova REM-a ocenili da je to telo poluga vlasti koje ne reaguje na cenzuru u medijima ni na loš kvalitet programa, i da će izabrani kandidati biti samo "sluge režima".

Poslanica Srpske radikalne stranke (SRS) Aleksandra Belačić ocenila je da su kandidati za članove REM-a partijski kadrovi ponikli iz prošlog režima, a koji su se radi lične koristi priklonili SNS.

"To su lica koja nisu u stanju da nezavisno i objektivno obavljaju svoj posao", rekla je Belačić i ukazala na niz propusta REM-a kao što su neprimereni rijaliti program i nejednaka zastupljenost političkih stranaka u medijima.

Belačić je rekla da je evidentno da u Srbiji postoji cenzura jer RTS ne prenosi saopštenja i konferencije SRS iako je, kako je navela, druga stranka po veličini, a REM ne reaguje.

Kako je istakla, REM treba rasformirati, a njegove članove u prethodnom sazivima krivično goniti zbog dodele frekvencija i manipulcija sa oglasnim prostorom na starnim televizijama.

Ona je navela i da SRS ima informacije da će za članove REM-a biti izabrani Goran Peković i Đorđe Vozarević, a da dovoljan broj glasova neće dobiti Milan Antonijević ni Snežana Stojanović Plavšić, koji su kadnidati udruženja čiji su ciljevi ostvarivanje slobode izražavanja i zaštita dece.

Reagovao je poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Đukanović i ocenio da je skandal to što lider radikala Vojislav Šešelj ne može da gostuje na RTS-u gde, kako je rekao, treba da budu predstavljene sve parlamentarne stranke.

Šešelj je Đukanoviću poručio i da je za radikale najgori rijaliti program onaj koji se prikazuje u jutarnjem terminu na TV Kopernikus, a koji vodi Đukanović.

Đukanović mu je odgovorio da prihvata da je moler i da vodi rijaliti, ali da makar nije licemeran "kao oni koji prvo napadaju rijaliti programe, a onda odu da se druže sa Zmajem od Šipova (jedan od učesnika u rijaliti programa) da bi došao do nekih glasova".

O rijaliti programu i nizu kritika na rad REM-a govorila je i poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov, navodeći da je nedopustivo da se za brojne skandalozne programe REM proglašava nenadležnim, i da ne čini ništa kada jedna od televizija s nacionalnom frekvecnijom ne radi u skladu sa propisima.

"Nije tačno da vlasnik privatne TV možete da emituje šta hoće, taj vlasnik se prijavio na neki konkurs, dobio nacionalnu frekvencija na osnovu nekih uslova koje treba da ispunjava, i strašno je da kada REM konstatuje da jedna od TV ne poštuje propise, potom ne uradi ništa", rekla je Jerkov i dodala da zato neko ko je poput Gorana Pekovića bio član REM-a, to ne treba ponovo da bude.

Đukanović joj je rekao da se slaže da ima jako loših emisija na TV i podsetio je da se 2009. godine emitovala emisija "Trenutak istine", "gde su mogle da se čuju neverovatne gadosti, ali da ona tada nije reagovala".

"Gde je bila ta vaša etika tada, nigde jer su vam takve emisije tada odgovarale", kazao je Đukanović.

(Beta, 10.12.2016)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »