Srbija spremna na dijalog, ali ne da imovinu

Beta 20.10.2016

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo Marko Đurić izjavio je danas u Briselu da je predstavnicima 28 zemalja članica EU i evropskih institucija preneo da Srbija ostaje privržena dijalogu, ali da nije spremna na "trule kompromise i ustupke", niti na predaju svoje imovine.

"Izneli smo jasno i otvoreno naš slučaj u vezi Trepče i u vezi sa zakonom o strateškim investicijama i načinom na koji se tretiraju srpski predstavnici u kosovskim institucijama... Naša politika ostaje politika razgovora, ali nikada neće biti politika guranja glave u pesak, pravljenja neosnovanih ustupaka i trulih kompromisa na račun interesa srpskog naroda", rekao je Đurić novinarima posle razgovora u Misiji Srbije u Briselu.

U Briselu su u toku razgovori delegacija Beograda i Prištine na tehničkom nivou o primeni sporazuma o registarskim tablicama i priznavanju univerzitetskih diploma, ali je Priština odbila da razgovara o Rudarskom kombinatu "Trepča".

Kako se saznaje danas u izvorima bliskim pregovaračima, nema pomaka ni o pitanju priznavanja diploma, jer prištinska strana odbija da prizna diplome univerziteta u Kosovskoj Mitrovici, na šta je Beograd odgovorio da neće priznati diplome prištinskog univerziteta.

(Beta, 10.20.2016)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »