Potpisan ugovor o izgradnji brze pruge Beograd-Budimpešta

Beta 05.11.2016

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović potpisala je u subotu uveče u Rigi, u prisustvu premijera Srbije i Kine Aleksandra Vučića i Li Kećanga, ugovor o izgradnji prve deonice brze pruge Beograd-Budimpešta, kao i Memorandum o finansiranju tog projekta na teritoriji Srbije.

Potpisivanjem komercijalnog ugovora i Memoranduma o razumevanju sa kineskom Eksim bankom o kreditiranju projekta mađarsko-srpske železnice na teritoriji Srbije, omogućava se početak gradnje pruge za brzine do 200 kilometara na sat, koja će skratiti vreme putovanja između Beograda i Budimpešte na manje od tri sata, navedeno je u saopštenju.

Potpredsednica Vlade potpisala je ugovor za prvu fazu projekta od Beograda do Stare Pazove vredan 319 miliona dolara, sa Infrastrukturom Železnice Srbije i konzorcijumom kineskih kompanija "Čajna reilvej internešnel" i "Čajna komjunikejšn konstrakšn kompani", na centralnoj ceremoniji Samita šefova Vlada Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope.

Kako se u saopštenju navodi, ugovor predviđa da u izgradnji dvokolosečne pruge od Beograda do Stare Pazove, dužine 34,5 kilometara, domaće firme mogu da učestvuju do maksimalnih 46 odsto u radovima i nabavci robe.

Sa predsednikom Eksim banke Liu Liangom potpisan je ugovor o finansiranju izgradnje auto-puta Surčin-Obrenovac vredan 208 miliona evra, a sa kineskom kompanijom "Pauer konstrakšn korporejšn of Čajna" i JP "Putevi Srbije", komercijalni ugovor za nastavak izgradnje obilaznice oko Beograda vredan 207 miliona evra.

Ugovorom su obuhvaćeni radovi na deonici od Ostružničkog mosta do Bubanj Potoka, dužine 19,5 kilometara.

Pored ovih ugovora, Mihajlović je potpisala i memorandum sa kineskom kompanijom "Huavei", o saradnji na razvoju sistema upravljanja i telekomunikacija u saobraćaju i infrastrukturi, podseća se u saopštenju.

(Beta, 11.05.2016)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »