Joksimović: Pobeda Trampa veći šok od Bregzita

Beta 09.11.2016

Predsednica centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović izjavila je da se pobeda republikanskog kandidata na predsedničkim izborima u SAD Donalda Trampa komentariše kao veći šok od Bregzita, ali da je njegovo prvo obraćanje bilo odmereno i umereno.

"Nastup posle proglašenja pobede Trampa koji je bio veoma odmeren i umeren govori u prilog tome da se mnogo toga što se u predizbornoj kampanji izgovori ne prelije uvek u aktuelnu politiku", rekla je Joksimović za agenciju Beta.

Ona je kazala da će delovi administracije SAD ostati nepromenjeni, kakav će, prema njenim rečima, verovatno biti slučaj sa Zapadnim Balkanom, koji nije u fokusu SAD osim u okviru članstva u EU.

"Izjave koje se daju tokom kampanje su namenjene određenim ciljnim grupama u biračkom telu, ali suštinski se veoma teško mogu realizovati i onoga trenutka kad Tramp bude ušao u Belu kuću administracija će biti ta koja će ga usmeravati i vraćati na stavove na kojoj njihova politika počiva", rekla je Joksimović.

Ona je dodala da su se uprkos istraživanjima koja nisu pokazivala da će Tramp pobediti, pokazala određena ponavljanja u izbornom procesu.

"Njegova pobeda je pokazala održavanje zakonomernosti u njihovom izbornom procesu. U istoriji se nikada nije desilo da demokratska stranka osvoji treći mandat, Ohajo se pokazao kao lakmus, odnosno onaj ko pobeđuje Ohajo od 1960. do danas je postajao predsednik SAD", rekla je Joksimović agenciji Beta.

Ona je kazala da je Tramp na mesto predsednika došao vodeći "brutalnu kampanju" punu skandaloznih izjava, da je kampanja bila populistička i da je upućeno mnogo negativnih poruka kako ženama, tako Hispano-amerikancima i Afro-amerikancima

"Manjine su u ovom trenutku u potpunosti u strahu od dolaska Trampa na vlast. Ovo je zapravo bio sudar belih glasača u SAD i želje za nekakvim značajnijim promenama", kazala je Joksimović.

Ona je dodala da kada je reč o spoljnoj politici Tramp nema političko iskustvo, da nije poznat njegov budući tim, ali da "izjave koje je davao u kampanji neće u potpunosti biti osnov za politike koje će voditi".

Joksimović je dodala da je Tramp podržavao Bregzit, kao i da je EU bila zabrinuta zbog njegovih izjava da SAD neće intervenisati ako Rusija napadne zemlje u baltičkoj zoni.

Govoreći o Trampovom odnosu prema Rusiji, Joksimović je kazala da je imao stavove koji su suprotstavljeni "aktuelnoj politici SAD prema Rusiji" i da je "govorio o mogućnostima relaksacije ovih odnosa", ali da je davao kontradiktorne izjave u kojima je krivio Rusiju za prekid sporazuma u Siriji.

(Beta, 11.09.2016)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »