Jovanović kritikovao Nikolića zbog izjava o briselskim pregovorima

Beta 19.11.2016

Čedomir Jovanović, predsednik Liberalno demokratska partije (LDP), izjavio je danas da predsednik Srbije, Tomislav Nikolić, "mora paziti na težinu izgovorenih reči" i da "ne sme svojim izjavama ugrožavati rezultate u razgovorima s Prištinom".

"Umesto nastavka pregovora i sprovođenja briselskih dogovora, Nikolić nudi potencijalni sukob kao rešenje problema", smatra Jovanović.

Ne pominjući na koje Nikolićeve izjave se osvrće, Jovanović je ocenio da "pretnje koje je (Nikolić) danas uputio, nisu pretnje kosovskim Albancima, već su one pretnja Srbiji i njenim građanima" i dodao da "mi više ne možemo nikoga ugroziti osim sebe i sopstvene budućnosti".

Nikolić je za današnje izdanje dnevnog lista "Politika" izjavio da je nezamislivo da Kosovo postane član Uneska bez pregovora u Briselu, i da će u tom slučaju predložiti prekid razgovora s Prištinom.

Jovanović ukazuje da, "ako postoji tajna platforma predsednika Nikolića, i do sada nekoliko puta pomenute 'crvene linije', onda javnost mora biti upoznata s tim", i nastavlja: "U suprotnom, niko nema pravo, pa ni Tomislav Nikolić, da svojim istupima zaustavlja dijalog Beograda i Prištine".

LDP poziva rukovodstvo Srbije da "odluči da li se dijalog s Prištinom vodi zbog zahteva briselskih birokrata, ili zbog normalizacije odnosa Srba i Albanaca", i taj poziv objašnjava time da kada "svaki pozitivan dogovor iz Brisela predsednik Nikolić ugrozi svojom izjavom, Srbija ostaje usamljena, bez jasnih namera šta želi i koji su joj krajnji ciljevi".

"Pozivamo Vladu Srbije da učestvuje aktivno u sprovođenju dogovorenih okvira iz dijaloga i da to isto zahteva isključivo diplomatskim putem od kosovske strane", piše u saopštenju koje Jovanović zaključuje tražeći da se u Skupštini Srbije "što pre održi posebna sednica, gde bi se analizirali do sada postignuti dogovori i utvrdila strategija za nastavak razgovora, na čemu LDP nedeljama insistira".

(Beta, 11.19.2016)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »