Lavrov u dvodnevnoj poseti Srbiji

Beta 12.12.2016

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov počinje danas dvodnevnu posetu Srbiji, a u Beogradu će razgovarati sa srpskim državnim vrhom i učestvovati i na ministarskom sastanku Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC).

Lavrova će na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" dočekati prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, posle čega će se šef ruske diplomatije sastati sapredsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem.

Vučić je izjavio da će sa šefom ruske diplomatije razgovarati o političkim temama, ekonomskim, vojnim, vojnoekonomskoj saradnji, vojnom obrazovanju.

Kako je najavljeno, Lavrov će posle sastanka sa Nikolićem i Vučićem položiti vence na groblje Oslobodilaca Beograda sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandarom Vulinom.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin je prethodno izjavio da je poseta šefa ruske diplomatije Srbiji deo redovnog dijaloga Beograda i Moskve, i potvrdio da će ruski premijer Dmitrij Medvedev takođe posetiti Beograd.

On je naveo da Lavrov u Srbiju dolazi sa "jasnim temama za razgovor" i da će sa srpskim zvaničnicima razgovarati o aktuelnim svetskim procesima i situaciji u regionu, ali i bilateralnim odnosima.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo u subotu da će tokom posete šefa ruske diplomatije Beogradu 12. i 13. decembra biti izvršena "duboka analiza" ključnih bilateralnih i međunarodnih pitanja, i razmotreni konkretni koraci za dalji razvoj saradnje.

U saopštenju ruskog ministarstva ističe se da važnu ulogu u produbljivanju odnosa igra "poverljivi politički dijalog na najvišem nivou" i podseća se da su se Putin i Nikolić sreli u martu ove godine, kada je Nikolić boravio u Moskvi povodom uručivanja nagrade Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda.

Ukazuje se i da se Srbija nije priključila antiruskim sankcijama EU i da zauzima "izbalansiranu poziciju" o događajima u Ukrajini.

(Beta, 12.12.2016)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »