Opozicija pita da li su podsticaji za kompanije ili male poljoprivrednike

Beta 15.12.2016

Deo opozicinih poslanika u Skupštini Srbije je tokom večerašnje rasprave o amandmanima na poljoprivredne zakone ukazao da nije jasno definisano da li Vlada kroz razne podsticaje namerava da podrži velike komanije ili invidividualne poljoprivrednike.

Šef poslaničke grupe Pokreta Dosta je bilo Saša Radulović je rekao da u fokusu moraju da budu mali poljoprivredni proizvođači i da u predloženim zakonima ne vidi gde i u kolikom iznosima odlazi novac po podsticajima - da li malim gazdinstvima ili velikim kompanijama.

"Pošto se ne vidi gde novac odlazi, većina građana, a i mi mislimo da ide velikim kompanijama, a trebalo bi da ide malim proizvođačima", rekao je u skupštinskoj raspravi Radulović istakavši da fokus Vlade mora da bude na razvoju malih poljoprivrednih gazdinstava.

On je rekao i da je suština problema to što se ne zna "koliko novca ide domaćim gazdinstvima, a koliko stranim kompanijama".

Dodao je da, pogotovo među mladima ima i onih koji nameravaju da se vrate na selo i započnu proizvodnju i da bi ih u tome trebalo podržati.

Po njegovim rečima, glavno pitanje je da li Vlada Srbije podržava individulana gazdinstva ili velike kompanije koje već dobijaju novac iz državnog budžeta po drugim osnovama.

Poslanik sa liste Socijaldemokratske stranke - Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić je rekao da "nikada u novijoj istoriji, kao u prethodnih četiri-pet godina, poljoprivrednicima nisu davana tolika lažna obećanja".

Aleksić je ministru poljoprivrede Branislavu Nedimović koji je u skupštinskoj sali, rekao da se nada da će on biti prvi ministar koji će prekinuti tu praksom.

"Nadam se da je ono što je predviđeno, neće biti samo lepa bajka", rekao je Aleksić.

Stavove Radulovića i Aleksića odbacila je bivša ministarka poljorivrede Snežana Bogosavljević Bošković istakavši da je do sada mislila da se svi u Srbiji razumeju samo "u politiku i fudbal".

"Sada vidim da se razumeju i u poljoprivredu", ironično je rekla ona dodavši da je i do sada govorila kao poslanik Socijalističke partije Srbije i profesor Poljoprivrednog fakulterta sa dugogodišnjim iskustvom

Ona je istakla da je dok je bila na čelu Ministarstva poljoprivrede objavila "zelenu knjigu" iz koje se može videti gde ide svaki dinar iz agrarnog budžeta.

"Jasno se može videti kuda ide svaki dinar", rekla je Bogosavljević Bošković dodavši da je zelena knjiga objavljena na sajtu ministarstva i da svako može imati uvid u nju.

Prema njenim rečima, Vlada Srbije je dala sve od sebe da bi pomogla poljoprivrednicima, ali to nije moguće uraditi u kratkom vremenskom roku.

Ona je rekla i da je veliki optimista da će se uspeti u tome, dok je Radulović izneo suprotan stav s obzirom, kako je naveo ni u "zelenoj knjizi" nisu navedeni precizni iznosi novca koje dobijaju krajnji korisnici.

(Beta, 12.15.2016)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »