Čija je pumpa, a čiji fiskalni račun?

Beta 20.12.2016

Samostalni poslanik Slaviša Ristić izjavio je danas da je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju obmanuo javnost Srbije navodeći da je na Kosovu otvorena benzinska stanica NIS-a i pokazao račun o kupljenom gorivu na toj pumpi na kojem piše da je u pitanju privatna firma "Sekos" iz Kosovske Mitrovice.Ristić je kazao da su benzinska stanica i uniforme u bojama NIS-a, ali da na računu koji je čekao desetak minuta, naveden naziv privatne firme čiji je vlasnik blizak Srpskoj naprednoj stranci.

On je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije uputio pitanje premijeru Aleksandru Vučiću i Marku Đuriću "otkud potreba da se bezočno lažu građani Srbije da je NIS otvorio pumpe na Kosovu i Metohiji".

Ristić se osvrnuo i na postavljenje nove ministarke administracije i lokalne samouprave Kosova Mirjane Jevtić i naveo da na Kosovu postoji sukob SNS i Pokreta socijalista (PS), stranaka koje su u koaliciji na republičkom nivou.

On je kazao da geneza njihovog sukoba nije oko same politike već da srž sukoba leži u novcu, odnosno ko će na prostoru Kosova i Metohiji kontrolisati novac koji dolazi iz budžeta Kosova.

"Predstavnici SNS i njihovi aktivisti i biznismeni kontrolišu tokove tog novca u opštinama Kosovska Mitrovica, Zvečan i Zubin potok, ali to ne mogu na prostoru opštine Leposavić jer gospoda Jablanovići zajedno sa (Aleksandrom) Vulinom žele da zadrže tu kontrolu novac. Dakle, čitav je sukob oko toga", rekao je Ristić.

Samostalni poslanik Đorđe Vukadinović rekao je da sukob SNS i PS i otvaranje pumpe pokazuje da su priče o tome da se ulazi u kosovske institucije da bi se borili za očuvanje Srbije "priče za malu decu".

"To je borba za resurse koje dobijaju od prištinkih vlasti i borba ko će biti bliži tim izvorima finansiranje vlade Kosova i to je istina i realnost te čuvene Srpske liste i jadne i tužne politike aktuelne vlasti prema Kosovu i Metohiji", ocenio je Vukadinović.

Zamenik šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije Vladimir Orlić odbacio je kritike i istakao da je reč o objektu NIS-a, što se vidi na samom objektu, zastavama i "lepoj ogradi".

On je istakao da je sve ono što olakšava i unapređuje privredne aktivnosti na Kosovu samo za pohvalu i dodao da je čudno što se neki poslanici u Beogradu "raduju neslozi između Srba".

Orlić je kazao i da navodi tih poslanika samo idu u korist instutucijama Kosova.

(Beta, 12.20.2016)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »