Kosovski PS: Smena Ljubomira Marića ima veze sa njegovim lošim radom a ne sa dogovorima

Beta 20.12.2016

Pokrajinski odbor Pokreta socijalista (PS) na Kosovu i Metohiji odbacio je danas optužbe lokalnih odbora Srpske napredne stranke (SNS) da je s kosovskim premijerom Isom Mustafom dogovorio smenjivaje ministra Vlade Kosova iz redova SNS-a Ljubomira Marića.

Kosmetski PS je u sapštenju naveo da smena Ljubomira Marića "nema veze sa našim dogovorima, jer i ne postoje, ali ima veze sa njegovim lošim radom".

"U vreme kada je većina današnjih funkcionera SNS-a bila na strani bojkot kampanje ili u redovima koalicionih partnera Hašima Tačija mnogo pre Briselskog sporazuma, PS je bio uz Vladu Srbije i Aleksandra Vučića. U vreme kada su albanski ekstremisti palili Prištinu da bi izazvali smenu našeg predsednika Pokrajinskog odbora Aleksandra Jablanovića, vi ste danima ćutali", naveo je PS.

Pokret je naveo i da Marić nije zamenjen "bivšim ministrom u vladi Hašima Tačija već Srpkinjom, zamenicom ministra u vladi u kojoj je on bio ministar, a većinskom voljom srpskih poslanika, istih onih koji su ga i izabrali".

"Kada je smenjivan Jablanović na pritisak albanskih ekstremista, niko nije proveravao volju srpskih poslanika. Vučić je naš premijer i čovek koga poštujemo i sledimo, žao nam je što ga bespotrebno trošite pravljenjem podela, traženjem izdajnika, vređanjem žena, neprekidnim pozivanjem na njega. Mi ćemo nastaviti da branimo interese Srba i Srbije, a vi slobodno tražite izdajnike", naveo je Pokrajinski odbor Pokreta socijalista.

Ta stranka je dodala da "nikad neće podržati formiranje takozvane Vojske Kosova, priznati oduzimanje Trepče i glasati za demarkaciju sa Crnom Gorom" kao i da će se o svakom pitanju dogovarati sa Vladom Srbije i premijerom Aleksandrom Vučićem.

Odbori Srpske napredne stranke (SNS) sa Kosova i Metohije osudili su ranije danas navodne dogovore poslanika Srpske liste iz Pokreta socijalista s kosovskim premijerom Isom Mustafom, koji su rezultirali smenom ministra Ljubomira Marića iz SNS i, kako su naveli u saopštenju, "instaliranjem kompromitovane, nekompetentne i Prištini lojalne osobe na tu funkciju".

U saopštenju SNS sa Kosova navodi se da je Marić svoj posao obavljao časno, pošteno i u stalnoj konsultaciji sa svojom državom i narodom.

"Pokrajinski poslanici iz redova Pokreta socijalista su, radeći iza leđa SNS, koja uživa ubedljivo najveću podršku naših sunarodnika na Kosovu i Metohiji, za šaku albanskog novca prodali interese srpskog naroda i naneli nesagledivu štetu državnim i nacionalnim interesima", navodi se u saopštenju SNS.

Ministar administracije i lokalne samouprave u kosovskoj vladi Ljubomir Marić smenjen je u petak, 16. decembra, a na njegovo mesto biće imenovana Mirjana Jevtić iz Pokreta socijalista, koja je do sada bila zamenik ministra rada i socijalnog osiguranja.

SNS je dodala da postupak Pokreta socijalista predstavlja akt "prodaje državnih i nacionalnih interesa, koji daleko prevazilazi uobičajene stranačke razmirice i koji je uvreda za svakog pristojnog Srbina i Srpkinju".

"Upozoravamo javnost da dogovor (kosovskog premijera Ise) Mustafe i poslanika iz redova Pokreta socijalista podrazumeva, osim smene srpskog i imenovanja Prištini lojalnog ministra, i otvorenu trgovinu podrškom ove grupe formiranju takzovane Vojske Kosova, koja bi bila suprotstavljena Srbiji, i demarkaciji takozvane nezavisne države Kosovo sa Crnom Gorom", navodi se u saopštenju.

Odbori SNS sa Kosova su naveli da ne priznaju ništa što je proisteklo iz "izdajničkog dogovora poslanika Pokreta socijalista i Ise Mustafe, pa ni novopostavljenu ministarku, koja se, prihvatajući funkciju uprkos direktnom pozivu ovlašćenih predstavnika države Srbije, pridružila bloku albanskih političkih partija".

"Opštinski odbori Srpske napredne stranke na Kosovu i Metohiji prekidaju svaku saradnju sa Pokretom socijalista na Kosovu i Metohiji i preduzeće sve korake kako bi se neutralisala šteta koju ta minorna grupa političkih profitera nanosi snazi i jedinstvu srpskog naroda na Kosmetu", dodaje se.

Srpska napredna stranka, na čijem je čelu premijer Aleksandar Vučić, i Pokret socijalista Aleksandra Vulina članice su vladajuće koalicije na republičkom nivou a dvojica lidera tih stranaka važe za bliske političke saradnike.

(Beta, 12.20.2016)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »