'Dramatično' poboljšanje sposobnosti Vojske Srbije (VIDEO)

Beta 21.12.2016

Premijer Aleksandar Vučič izjavio je danas u Moskvi da će nabavkom šest aviona Mig-29 iz Rusije "dramatično" biti poboljšane sposobnosti Vojske Srbije.

Vučić je posle sastanaka s ruskim ministrom odbrane Sergejom Šojgom rekao da su vođeni "konkretni, ozbiljni, temeljni razgovori" o strateškoj saradnji i da su unapređeni "dobri i prijateljski odnosi" Srbije i Rusije.

"Dogovorili smo i dobićemo kao podršku Srbiji šest aparata mig-29 bez novca", rekao je Vučić i dodao da će modernizacija tih aviona koštati od 180 do 230 miliona evra. On je rekao da bi avioni s opremom koštali oko 600 miliona evra i zaključio da je Srbija dobila povoljne cene.

"To dramatično poboljšava operativnu funkciju i sposobnosti Vojske Srbije. Do te mere dramatično da kao da nije ista vojska. To je prosto potpuno drugačije, nemerljivo u odnosu na ono što smo imali", rekao je Vučić.

On je rekao da je Srbija dobila na poklon 30 tenkova T-72S i 30 borbenih izviđačkih oklopnih vozila BRMD 2 s cevima 14,5 milimetara.

Vučić je rekao da je Vojska Srbije tražila i rakete koje zasad samo Rusija ima, ali da će se o tome u budućnosti razgovarati.

"Ovi naši iz Ministarstva odbrane su tražili sve moguće rakete, a ja sam u jednom trenutku rekao 'pa samo što niste tražili nuklearno oružje otprilike', pa se nasmejao i Šojgu", rekao je Vučić.

On je rekao da je dogovor da se na protivvazdušnom sistemu zajedno radi. "Mi smo i danas mogli da uzmemo BUK M2 po tržišnim cenama, ali nemamo mi tih para. To je 500 miliona. Bolje da sačekamo 2018, pa da opet nešto dobijemo", rekao je on.

Vučić je najavio da će do petka biti potpisani ugovori za šest migova s dve mogućnosti  -  jedna da ruska vojska te avione preveze do marta u Srbiju gde bi bili remontovani uz pomoć ruskih majstora, ili da budu isporučeni gotovi u septembru ili oktobru.

"Samo se gleda koja će od te dve opcije biti prihvaćena. Sergeju Šojguju je potpuno svejedno. Oni prihvataju sve, nego mi gledamo šta je za nas lakše, šta je za nas bolje", rekao je Vučić.

Vučić je izjavio da je na sastanku kojem je prisustvovao i vrh ruske vojne industrije dogovoreno pravljenje trogodišnjih i petogodišnjih planova o međusobnoj saradnji.

"Politikom vojne neutralnosti, politikom da čuvamo svoju nezavisnost, štitimo svoju slobodu, da umemo da izdržimo pritiske s različitih strana uspeli smo da dođemo dotle da svoju zemlju ojačamo do te mere da i mi sami doskoro nismo na takav način verovali", rekao je Vučić.

(Beta, 12.21.2016)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »