Poslanici raspravljaju o 27 tačaka dnevnog reda

Beta 22.12.2016

Skupština Srbije nastavila je danas raspravu u načelu o 27 tačaka dnevnog reda, među kojima su Predlog zakona o proceniteljima i zakonsko rešenje isplate stare devizne štednje iz perioda bivše Jugoslavije.

U skupštinskoj sali prisutan je mali broj poslanika.

Odlučeno je da će Skupština večeras zasedati i posle 18.00 časova.

Skupština je konstatovala da je poslaniku SPS Ivici Tončevu prestao mandat, jer je podneo ostavku. Njega je Vlada Srbije nedavno imenovala za držanog sekretara Ministarstva spoljnih poslova.  

Poslanici danas treba da raspravljaju o zakonu kojim se predviđa da država Naftnoj industriji Srbije (NIS) isplati dug Petrohemije iz Pančeva od 105 miliona evra.

Vlada Srbije poslala je taj zakon na hitno razmatranje, a predviđeno je da se dug isplati u šest rata, od kojih prva iznosi 20 odsto i treba da se isplati do kraja ove godine

Na dnevnom redu su i izmene Zakona o regulisanju javnog duga Savezne Republike Jugoslavije po osnovu devizne štednje, prema kojem ukupne obaveze Srbije iznose 310 miliona evra.

Na dnevnom redu su i izmene zakona o sistemu plata u javnom sektoru, o javnoj svojini, o akcizama, o porezu na dodatu vrednost, kao i izmene i dopune Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, takođe su na dnevnom redu Skupštine Srbije.

Predložene su i izmene zakona o javnim medijskim servisima i privremenom uređivanju naplate takse za javni medijski servis RTS i RTV kojima će i sledeće godine iz državnog budžeta biti date četiri milijarde dinara, a TV pretplata će i dalje biti 150 dinara mesečno.

Pred poslanicima je i izbor člana Saveta Komisije za zaštitu konkurencije sa liste kandidata koju je podneo Odbor za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, kao i izmena i dopuna zakona o tržištu kapitala, i o preuzimanju akcionarskih društava.

Na dnevnom redu je i izbor članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije, kao člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, sa liste kandidata koju je podneo Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja.

Razmatraće se i izmene Zakona o uređenju sudova i ugovor o zajmu izgradnju auto-puta E-763, deonica Surčin-Obrenovac.

Poslanici su juče skoro četiri sata utvrđivali dnevni red i odlučili da se o svim tačkama vodi objedinjena rasprava.

(Beta, 12.22.2016)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »