U skupštini počela rasprava o amandmanima

Beta 27.12.2016

Skupština Srbije izabrala je danas Danicu Marinković za člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, članove Saveta Regulatornog tela za elektronske medije, Narodne banke i  Komisije za zaštitu konkurencije, nakon čega je počela raspravu o amandmanima na više predloženih zakona na koje je ukupno podneto oko 1.400 amandmana.

Danica Marinković bila je istražni sudija u slučaju Račak na Kosovu i Metohiji, kada su u januaru 1999. pronađena tela 45 Albanaca, za čije ubistvo je misija OEBS-a optužila srpske snage bezbednosti. Događaj u Račku presudno je uticao na donošenje odluke NATO-a o bombardovanju SR Jugoslavije.

Poslanici su danas za nove članove Saveta Regulatornog tela za elektronske medije izabrali Gorana Petrovića na predlog univerziteta akreditovanih u Srbiji i Radoja Kujovića, koga su predložila udruženja za ostvarivanje slobode izražavanja i zaštitu dece.

Za člana Saveta guvernera Narodne banke Srbije Skupština je izabrala Stojana Stamenkovića, a za članove Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki izabrane su Jelena Stojanović i Svetlana Ražić.

Poslanici su danas izabrali Čedomira Radojčića za člana Saveta Komisije za zaštitu konkurencije.

Skupština Srbije potvrdila je danas Ugovor o oko 198 miliona dolara zajma od kineske Eksport-Import banke za izgradnju deonice autoputa Sučin - Obrenovac.

Kredit je uzet po kamatnoj stopi od 2,5 odsto godišnje, a primalac tog kredita je Ministarstvo finansija Srbije.

Skupština je potvrdila i dva sporazuma Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj i potvrđivanju zajmova za dodatno finansiranje Koridora 10 od 35 miliona evra i za razvoj i restrukturiranje državnih preduzeća u iznosu od 89,8 miliona evra.

Poslanici su danas usvojili autentično tumačenje odredaba člana 48. Zakona o izvršenju i obezbeđenju i autentično tumačenje odredaba člana 1. i člana 53. Zakona o eksproprijaciji.

Poslanici bi u nastavku trebalo da razmotre amandmane na izmene i dopune zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru, o akcizama, o porezu na dodatu vrednost, preuzimanju akcionarskih društava, o javnoj svojini i uređenju sudova.

Raspravljaće se i o amandmanima podnetim na izmene zakona o javnim medijskim servisima i privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis koji i sledeće godine predviđa izdvajanja iz državnog budžeta za RTS i RTV od četiri milijarde dinara i naplatu takse od 150 dinara.

Razmatraće se i Predlog zakona o proceniteljima vrednostima kao i amandmani na zakon kojim se predviđa da država Naftnoj industriji Srbije (NIS) isplati dug Petrohemije iz Pančeva od 105 miliona evra.

Na dnevnom redu su i izmene Zakona o regulisanju javnog duga Savezne Republike Jugoslavije po osnovu devizne štednje, prema kojem ukupne obaveze Srbije iznose 310 miliona evra.

(Beta, 12.27.2016)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »