Kosovsko ministarstvo traži hitno oslobađanje Haradinaja

Beta 04.01.2017

Šef kabineta ministra spoljnih poslova Kosova Bašmir Džemaj izjavio je večeras da očekuje da lider Alijanse za budućnost Kosova i bivši premijer Ramuš Haradinaj bude što pre pušten na slobodu.

"Njegovo pritvaranje od strane vlasti Francuske na osnovu naloga za hapšenje Srbije u potpunosti je neprihvatljivo. MIP Kosova je preko Ambasade Kosova u Parizu uručilo notu francuskim vlastima, a ministar Enver Hodžaj koristi sve diplomatske puteve da se Haradinaj što pre oslobodi", rekao je Džemaj za KTV.

Istovremeno je Ministarstvo pravde saopštilo da se u koordinaciji s Ministarstvom spoljnih poslova, Policijom Kosova i kosovskim ambasadorom u Francuskoj obratilo francuskom Ministarstvu pravde sa zahtevom za hitno oslobađanje Haradinaja.

"Ministarstvo pravde smatra da su svi nalozi za hapšenje izdati od strane Srbije za državljane Kosova za navodna krivična dela izvršena u Republici Kosovo nezakoniti i neprihvatljivi, te stoga očekujemo hitno oslobađanje Ramuša Haradinaja", navodi se u saopštenju Ministarstva pravde Kosova.

Francuska policija večeras je na osnovu međunarodnog naloga za hapšenje koji je izdala Srbija uhapsila predsednika Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja.

Njegovo hapšenje je za RTK potvrdila porodica Haradinaj, dok su, kako javljaju prištinski mediji, vlasti Francuske o njegovom pritvaranju obavestile vlasti u Prištini.

Haradinaj je 2015. godine bio uhapšen na aerodromu u Ljubljani, u Sloveniji, ali je posle nekoliko dana bio oslobođen.

Poternicu protiv Haradinaja Srbija je izdala 2006. godine zbog sumnje da je počinio ratne zločine 1998. i 1999, u vreme kada je bio jedan od komandanata OVK. Njemu je suđeno u Haškom tribunalu za ratne zločine, ali je 2012. oslobođen.

(Beta, 01.04.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Hronika, najnovije vesti »