Vučić o izručenju Haradinaja i uvećanju plata i penzija

Beta 05.01.2017

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija tražiti izručenje predsednika Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja koji je uhapšen u Francuskoj.

Vučić je novinarima u Vladi Srbije rekao da tužilaštvo ima brojne optužujuće stvari protiv Haradinaja i da niko nema pravo da ruši odluke nezavisnog organa - Tužilštva Srbije.

"Nego šta ćemo nego da tražimo njegovo izručenje", rekao je Vučić i dodao da je dobro što je pravo iznad politike u Francuskoj.

Vučić je rekao da ne bi voleo da se pokaže da je u Francuskoj politika iznad prava.

"Za mene bi bilo nelogično da Francuska kao pravna država ne postupa u skladu sa pravom", ocenio je Vučić.

Francuska policija je na osnovu međunarodnog naloga za hapšenje koji je izdala Srbija u sredu uveče uhapsila predsednika Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja.

Njegovo hapšenje je za RTK potvrdila porodica Haradinaj, dok su, kako javljaju prištinski mediji, vlasti Francuske o njegovom pritvaranju obavestile vlasti u Prištini.

Poternicu protiv Haradinaja Srbija je izdala 2006. godine zbog sumnje da je počinio ratne zločine.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić danas je izjavio da očekuje da će ekonomski pokazatelji u Srbiji u 2017. godini biti još bolji nego u prošloj godini i da će se stvoriti uslovi za povećanje plata u javnom sektoru i penzija.

"Očekujemo veći rast bruto domaćeg prozvoda (BDP) nego u 2016. godini, pad nezaposlenosti, rast investicija i nisku inflaciju", rekao je Vučić novinarima u Vladi Srbije.

On je naveo da mediji u Srbiji objavljuju samo vesti o poskupljenjima a ne i o pojefinjenjima određenih roba i naveo je spisak namirnica čije cene su snižene.

Vučić je istakao da su procene da će prosečne plate u Srbiji u martu ili aprilu biti oko 400 evra.

"Znam da ljudi u Srbiji teško žive, ali se nadamo da će iz godine u godinu živeti sve bolje", rekao je premijer.

Potvrdio je da će uskoro biti smenjeni neki direktori javnih preduzeća i dodao da je teško pronaći zamenu sadašnjim direktorima dok se ne spovedu konkursi za izbor novih.

On je negirao pisanje medija da je Republička direkcija za imovinu oglasila prodaju 109 nekretnina u državnom vlasništvu po ceni koja je niža od tržišne.

(Beta, 01.05.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Hronika, najnovije vesti »