Haradinaj pušten na uslovnu slobodu

Beta 12.01.2017

Bivši haški optuženik i predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj pušten je danas na uslovnu slobodu, potvrdio je advokat Haradinaja Arianit Koci.

On je prištinskim medijima izjavio da je Haradinaj dužan da se dva puta nedeljno javlja francuskoj policiji i da ne sme da napusti teritoriju Francuske.

Ranije je najavljeno da će francuski sud danas odlučivati o zahtevu odbrane Haradinaja da bude uslovno pušten iz pritvora u toj zemlji.

Ekstradicioni postupak u vezi sa izručenjem bivšeg lidera Oslobodilačke vojske Kosova Ramuša Haradinaja i dalje traje, a francuski sud je danas odlučivao samo o merama koje se odnose na pritvor, saznaje agencija Beta u Ministarstvu pravde.

U Ministarstvu su agenciji Beta kazali da je današnje odlučivanje o puštanju Haradinaja iz pritvora potpuno odvojen postupak od postupka ekstradicije.

U Ministarstvu pravde su kazali da Haradinaj ne mora da bude u zatvoru dok traje ekstradicioni postupak.

Ramuš Haradinaj uhapšen je 4. januara po nalogu Srbije iz 2006. godine zbog sumnji da je tokom 1998. i 1999. godine počinio ratne zločine nad Srbima i nealbancima.

Haradinaj je još jednom, 2015. godine, bio uhapšen, na aerodromu u Ljubljani, ali je posle nekoliko dana bio oslobođen.

Poternicu protiv Haradinaja Srbija je izdala 2006. godine zbog sumnje da je počinio ratne zločine 1998. i 1999, u vreme kada je bio jedan od komandanata OVK. Njemu je suđeno i u Haškom tribunalu za ratne zločine, ali je 2012. oslobođen svih optužbi.

(Beta, 01.12.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »